Overslaan en naar de inhoud gaan
Een teefje in lakens gewikkeld

Weet jij hoe de loopsheid gaat van de hond?

Wat is loopsheid?

Een teef wordt ongeveer twee keer per jaar loops. Deze periode duurt ongeveer drie weken. Tijdens deze periode is de teef twee tot drie dagen vruchtbaar. Een loopse hond heeft een gezwollen vulva (dit is het uitwendige gedeelte van het vrouwelijke geslachtsorgaan) en er is een bloederige afscheiding. De teef wordt dan aantrekkelijk voor reuen, die haar zullen proberen te dekken. De teef zelf heeft ook meer belangstelling voor ‘het andere geslacht’ en zal proberen bij u weg te lopen. Meestal wordt een teef tussen de zesde en achttiende levensmaand voor het eerst loops, afhankelijk van de grootte van het ras. Een teef blijft haar hele leven loops en daarmee vruchtbaar: in tegenstelling tot de mens kent de hond geen menopauze.

De verschillende fases in de cyclus van de teef

De cyclus van een teef bestaat uit vier fasen. Hoe lang elke fase precies duurt, kan per ras of per cyclus verschillen.

  • Pro-oestrus

De pro-oestrus is een voorbereiding op de vruchtbare periode en duurt een paar dagen tot twee weken. De vulva (de uitwendige geslachtsdelen) begint op te zwellen, de teef krijgt een bloederige afscheiding, gedraagt zich vaak onrustig en is aantrekkelijk voor de reu. Ze is in deze fase nog niet bereid om te paren.

  • Oestrus

Vervolgens heb je de oestrus, de eigenlijke ‘loopsheid’. Dit duurt zo’n vier tot vijftien dagen. Dit is de periode waarin de eisprong plaatsvindt en de teef dus vruchtbaar is. De afscheiding neemt af en de teef is nu wel bereid om te paren.

Dit maakt ze duidelijk door met haar staart opzij te gaan. De teef kan nu ook interessant ruiken voor andere teven.

  • Metoestrus/post-oestrus

Tijdens de metoestrus of post-oestrus laat de teef nu geen dekking meer toe. In deze periode is de teef drachtig als ze gedekt is. Wanneer ze niet gedekt is, kan ze schijndrachtig zijn (schijnzwanger). In deze periode keert het lichaam van de teef langzaam weer terug naar de rusttoestand. Deze periode duurt zo’n zes tot tien weken.

  • Anoestrus

De laatste periode is de anoestrus, de periode van rust. Deze duurt ongeveer 100 tot 140 dagen en kan verschillen naargelang het ras. 

dit teefje is loops en zit vast, ze mag niet naar buiten

Hoe herkent u dat uw teef loops is?

De loopsheid is te herkennen aan uiterlijke kenmerken en aan het gedrag van de teef. Het is niet bij elke teef even duidelijk te zien wanneer de loopsheid begonnen is. De vulva zwelt op en de teef verliest bloederige afscheiding. Bij de ene teef is dit echter duidelijker merkbaar dan bij de andere

Sommige teefjes zijn heel schoon en wassen het bloed steeds weg, waardoor u het misschien niet opmerkt, andere doen dit niet waardoor de loopsheid u sneller opvalt. De teef is vaak meer afgeleid, onrustig en soms humeurig.

De teef ruikt nu erg aantrekkelijk voor reuen, die haar zullen proberen te benaderen. Veel aandacht van andere honden kan voor u dus een teken zijn dat u moet gaan opletten! Eerst zal ze hen nog wegjagen, later wil ze paren. Ze zal ook wat vaker plassen om haar geur te verspreiden.

Omgaan met een loopse hond

Er zijn een aantal praktische zaken waarmee u rekening moet houden wanneer uw teefje loops begint te worden. Ze kan namelijk afgeleid en onrustig zijn doordat ze last heeft van haar hormonen. In deze periode is het dus best dat u geen te hoge eisen aan haar stelt. U kan haar beter niet los laten lopen tijdens deze periode.

Er is een risico dat ze wegloopt en minder goed luistert dan normaal. Het is afgeraden om met uw loopse teef door losloopgebied te lopen. De reu kan van veraf ruiken dat zij loops is en zal op haar afkomen. Laat uw teefje daarom beter uit op minder drukke momenten in minder drukke gebieden.

Ververs regelmatig de dekens uit de hondenmand. U kan ook een loopsheidbroekje kopen wanneer uw teefje veel last heeft van afscheiding. Dit loopsheidbroekje beschermt uw teefje echter niet tegen een ongewenste dekking!

dit teefje zit los buiten maar dat is geen goed idee

Loopsheid voorkomen

Als u niet wilt dat uw teefje loops wordt, zijn er verschillende manieren om dit tegen te gaan. Voor eenmalig uitstellen of onderdrukken van de loopsheid bestaan er hormoonbehandelingen in de vorm van pillen of een injectie.

Dit kan soms handig zijn als een loopsheid problemen op zou leveren maar u later nog met de teef wilt fokken. Hormoonpreparaten hebben echter ook bijwerkingen en zijn, als zij langer gebruikt worden, nadelig voor de gezondheid van de hond.

Wilt u hiervan gebruik maken, overleg dit dan goed met uw dierenarts. Indien uw teef niet in contact komt met reuen of u kunt ze van hen weghouden, dan adviseren wij toch om dergelijke hormoonpreparaten te vermijden.

Als u niet met uw teefje wilt fokken en ervoor wilt zorgen dat zij niet meer loops wordt, is sterilisatie de aangewezen methode.

Sterilisatie heeft nog meer voordelen voor de gezondheid van de teef dan alleen het niet meer loops of schijnzwanger worden, zoals minder tot geen kans op melkkliertumoren, baarmoederontstekingen of baarmoederkanker. 

Meer informatie kunt u lezen op de webpagina loopsheid bij de hond of castratie of 'sterilisatie' geschreven door het LICG.


Heeft u meer vragen? 

Contacteer ons over loopsheid