Overslaan en naar de inhoud gaan
kat vrieskou

Zo bescherm jij jouw kat tegen de vrieskou

Sneeuw in de winter is altijd prachtig om naar te kijken, maar zelf buiten komen in de vrieskou is meestal toch wat minder leuk. Niet alleen wij kunnen problemen ondervinden met de koude, maar ook katten. Een binnenkat zal weinig verschil opmerken in de winter, maar voor de buitenkat ligt dit anders. In de meeste gevallen redt hij het wel prima, maar bij extreme temperaturen is het toch oppassen geblazen voor onderkoeling. In dit artikel geven wij jou tips over waar je op moet letten om je kat tijdens de koude wintermaanden gezond te houden.

Een beschermende vacht

In de meeste gevallen kunnen katten wel tegen wat koude. Hun vacht bereidt zich hier in de ruiperiode namelijk op voor. Er is echter wel een verschil in soorten katten. Een grotere kat heeft meer massa en kan daarom ook beter tegen de kou dan een kleine kat. Ook oudere katten kunnen meer problemen ondervinden. Deze katten hou je dus best zoveel mogelijk binnen. Een kat die (bijna) nooit buiten komt, mag je ook zeker niet buiten laten in extreme vrieskou. Hun lichaam heeft zich hier nooit voor leren aanpassen. 

Voorzie beschutting voor je kat

De bescherming die de vacht aan de kat biedt, heeft wel een limiet. Bij langere periodes in de vrieskou wordt het steeds moeilijker voor een kat om zichzelf warm te houden. Ook wanneer de kat nat wordt door sneeuw of regen, neemt het risico op onderkoeling toe. Een natte vacht isoleert immers veel minder goed en kan enorm veel energie aan het dier onttrekken, waardoor de kat het lastig krijgt zijn lichaamstemperatuur onder controle te houden. 

Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat een kat altijd op een droge plaats beschutting kan zoeken. Idealiter moet hij altijd in huis binnen kunnen via een kattenluikje. Kijk dan ook zeker goed na of het kattenluikje nog goed werkt. Als dit geen optie is, kan je zorgen voor een alternatieve beschutting zoals in een hut of een garage. Zorg daar dan voor een warm plekje zoals een mand of doos met dekentjes in. Omdat de vloer in de winter vaak kouder aanvoelt, is het ook aan te raden dit mandje op een hoger plekje te leggen. 

kat beschutting tegen vrieskou

Als je kat in de garage beschutting zoekt, let dan zeker op de auto voor je hem start. Een kat zoekt graag beschutting onder de warme motorkap zitten of op een wiel. Denk er dus altijd aan eens een tikje op je motorkap te geven, en eens goed onder en rondom je auto te kijken voor je vertrekt.

Geef je kat altijd vers (onbevroren) water

Een buitenkat is dol op het drinken uit vijvers of stilstaand water. Dit water is tijdens de winter echter vaak bevroren, waardoor hij er niet meer van kan drinken. Het lijkt misschien geen ramp als je kat voor een kortere periode geen vers water binnenkrijgt, maar het is toch van uiterst belang dat je kat gehydrateerd blijft. Als dat niet zo is, kan je kat last krijgen van constipatie of een blaasontsteking. De kat zal ook zelf op zoek gaan naar water, en kan dan gaan drinken uit bronnen die verontreinigd zijn met  allerlei middelen die giftig zijn voor de kat. 

Zorg er daarom dus zeker zelf voor dat je kat tijdens koude temperaturen altijd schoon en vers water ter beschikking heeft. Je kan ook een drinkfontein aanschaffen, waarin het water continu gefilterd wordt.

Let op voor strooizout

Voor ons is het altijd fijn wanneer er gestrooid wordt tegen de sneeuw. Voor katten kan strooizout echter schadelijk zijn. Het gaat op zijn poten en vacht zitten en hij krijgt het binnen wanneer hij zichzelf gaat wassen. Probeer dus zoveel mogelijk te vermijden dat je kat met strooizout in aanraking komt, en maak hem bij het binnenkomen schoon met een droge doek. 

Samenvatting

Bij de meeste buitenkatten hoef je dus niet bang te zijn als ze even naar buiten willen in de vrieskou. Uitzonderingen zoals kleine en oude katten laat je wel best zoveel mogelijk binnen. Toch is het ook bij grotere katten belangrijk om ervoor te zorgen dat de kat altijd op een warmere droge plek terecht kan en voldoende water ter beschikking heeft.


Heb jij nog verdere vragen over dit onderwerp? Stel ze gerust aan onze dierenartsen!

Contacteer ons hier