Overslaan en naar de inhoud gaan
Een hond aan het wandelen in het bos in de schaduw

Zonnesteek bij honden, katten, konijnen en knaagdieren

Je huisdier en een zonnesteek

Een te lange wandeling of fietstocht in de zon kan bij honden en katten leiden tot een zonnesteek. Ze raken hun warmte vooral kwijt door te hijgen en kunnen niet zweten zoals wij dat doen. Wanneer je hond of kat oververhit raakt, is het aangeraden om hem op zijn rechterzijde in de schaduw neer te leggen en hem met veel lauw water af te laten koelen.

Alcohol op zijn buik of voetzolen kan voor een snellere verkoeling zorgen dan enkel water. Geef je dier enkel te drinken wanneer hij bij bewustzijn is en kan slikken.

Ga nadien zo snel mogelijk naar de dierenarts voor verdere verzorging. Ook konijnen en knaagdieren zijn erg gevoelig voor de zon en kunnen snel last hebben van oververhitting. De symptomen hiervan zijn hijgen en/of het verliezen van het bewustzijn.

Om deze dieren te helpen, kun je dezelfde methoden toepassen als bij honden en katten. Dun behaarde dieren dienen ook beschermd te worden tegen zonnebrand. Bij witte katten kunnen de oorpunten bijvoorbeeld nogal snel verbranden. Een zonnebrandcrème met hoge factor is daarom aangeraden om gevoelige plekken in te smeren.

Meer informatie kunt u vinden op de webpagina EHBO bij huisdieren door het LICG.


Wil je graag meer te weten komen over dit onderwerp? 

Check onze workshops EHBO bij uw huisdier