Overslaan en naar de inhoud gaan
Oorontsteking bij Honden

Oorontsteking bij honden: WelloPet, help!

De signalen 

Je kunt het bijna niet missen, hier zijn enkele waarschuwingstekens dat jouw hond een oorontsteking heeft of kan hebben:

Jouw hond...

  • schudt voordurend met zijn kop
  • krabt herhaaldelijk aan de oren
  • wil janken bij aanraking van de oren
  • heeft een grote hoeveelheid oorsmeer of vuiligheid aan zijn oorschelp met een zeer slechte geur. In erge of chronische gevallen kan de oorschelp en de gehoorgang zelfs verdikken waardoor het oorsmeer en de vuiligheid helemaal niet naar buiten kan.
  • houdt zijn kop schuin om het ontstoken oor laag te houden

Een oorontsteking bij honden is één van de meest voorkomende kwalen binnen de diersoort. Als dierenarts bij WelloPet zien wij bijna dagelijks honden met dit probleem passeren. Meestal gaat het over een ontsteking van de uitwendige gehoorgang met ontsteking van de oorschelp. In een minderheid van de gevallen gaat het over een midden- of een binnenoorontsteking.

Waarom mijn hond?

Sommige honden zijn gevoeliger voor oorontstekingen dan andere. Vaak zien we het bij honden met lange oren die naar beneden vallen of met oren die langharig zijn. Honden die graag zwemmen zijn ook wat gevoeliger. Rassen zoals de Engelse en Amerikaanse cocker spaniël en retrievers zijn zeker gekend voor oorontstekingen. Bij deze rassen is het dus belangrijk om de oren goed in de gaten te houden!
#preventietelt

Oorontsteking bij honden WelloPet

Wat kan ik doen tegen oorontsteking bij honden?

Met een oorontsteking ga je best altijd langs bij de dierenarts. Gewoonlijk nemen we een swab (klein borsteltje) van het ontstoken oor en bekijken we dit staaltje onder de microscoop. Zo achterhalen we de oorzaak van de ontsteking en kunnen we gepast gaan behandelen. Een oorontsteking bij honden kan veroorzaakt worden door verschillende pathogenen (bacteriën, gistcellen, grasaren, oormijten en allergenen). Op basis van het resultaat dat uit het onderzoek komt, stellen wij een behandeling voor. Vaak is dit een vloeibaar product dat je volgens de aanwijzingen van je dierenarts in het oor moet aanbrengen.

Bij sommige honden is het zeer moeilijk om een product aan te brengen in de oren. Daarom kan je reeds op voorhand trainen met druppels van een gewone oorreiniger. Als je dit stap per stap aanleert om in de oren aan te brengen, met een leuke beloning bijvoorbeeld, dan zal je huisdier het al gewoon zijn om natte druppels in de oren te krijgen. Zo wordt het behandelen van een oorontsteking wat makkelijker voor zowel jij als jouw viervoeter!

Wat mag ik zeker niet doen?

  1. Een oud oorproduct gebruiken
    De meeste producten voor het oor hebben maar een beperkte houdbaarheid. Zeker indien het product vroeger al eens gebruikt is voor een oorontsteking, dan bestaat de kans dat er bacteriën terecht komen in de tube van het product. Het oude product kan de ontsteking verergeren of er kan resistentie (weerstand) tegen het antibioticum optreden!
  2. Te vroeg stoppen met behandelen
    Te korte behandeling met het oor product zal resulteren in een oorontsteking dat schijnbaar genezen is, maar reeds na een week of later terugkomt. Een te korte behandeling kan ook op zijn beurt weer zorgen voor resistentie tegen het gebruikte antibioticum.
  3. Teveel verschillende zalven proberen zonder gericht onderzoek
    Ook hier worden verschillende antibiotica door elkaar gebruikt en kan er resistentie optreden. De duur van behandeling wordt zo ook verlengd, zonder dat er genezing optreedt. Het spreekt voor zich dat dit niet ideaal is voor jouw viervoeter.

Besluit

Heb je het vermoeden dat je hond een oorontsteking heeft? Raadpleeg dan zeker je dierenarts. Als de juiste diagnose gesteld wordt en de behandeling verloopt met een gepast product, dan zullen de oren van je huisdier binnen de kortste keren weer genezen zijn! 

Raadpleeg de dierenarts voor een correcte diagnose