Overslaan en naar de inhoud gaan
Besmettelijke ziekte bij kat

Besmettelijke ziekten bij de kat

Om te voorkomen dat je kat een ernstige besmettelijke ziekte oploopt kun je je huisdier laten vaccineren. In dit artikel vind je een overzicht van de meest voorkomende besmettelijke ziekten bij katten waarvoor gevaccineerd kan worden.

Parvovirose (kattenziekte)

Parvo, het virus dat Parvovirose (ook wel kattenziekte genoemd) veroorzaakt, is een zeer besmettelijk virus dat zich verspreid via de ontlasting. De ziekte gaat gepaard met hoge koorts, braken, bloederige diarree waardoor besmette dieren een groot risico lopen op uitdroging. Bij onvoldoende weerstand is de ziekte levensbedreigend, vooral bij jongere dieren. Kattenziekte komt zowel bij honden als bij katten voor. ziekten

Niesziekte

De niesziekte bij katten is een zeer besmettelijke infectie van de voorste luchtwegen (neus en keel) en vaak ook de ogen. Niesziekte wordt veroorzaakt door meerdere ziekteverwekkers (menginfectie), met vooral het calicivirus en het rhinotracheitisvirus (herpesvirus) en de bacteriën Chlamydia en Bordetella Bronchiseptica. Ze worden voornamelijk overgedragen via orale, oculaire en nasale uitscheiding.

De eerste symptomen zijn niezen en waterige, etterige afscheiding uit neus en ogen. Soms zijn de ogen daardoor volledig dichtgekleefd. In een gevorderd stadium heeft de patiënt ook koorts en longontsteking, aantasting van de slijmvliezen of pijnlijke zweren op de tong die het eten onmogelijk maken. In een enkel geval wordt het maagdarmkanaal aangetast, met diarree tot gevolg.

Vooral kittens kunnen snel uitdrogen en sterven. Niesziekte is de ergste en meest voorkomende besmettelijke ziekte bij katten. De ziekte kan snel erger worden en leiden tot sterfte. Hoewel vooral jonge katten worden getroffen, is niesziekte niet leeftijdgebonden. Er breken gemakkelijk epidemieën uit op plaatsen waar veel katten bijeen zijn. Katten (vooral kittens) die ooit besmet raakten, ontwikkelen soms een chronische vorm van niesziekte. Deze katten krijgen dan levenslang gemakkelijk infecties van de luchtwegen in perioden van verminderde weerstand. 

Kattenleucose (Leukemie)

Kattenleucose wordt veroorzaakt door het Feline Leukemievirus (FeLV) dat wordt overgedragen via speeksel, urine en ontlasting van besmette katten. Besmetting veroorzaakt leukemie, een ziekte waarbij de werking van witte bloedcellen wordt verstoord, met een verminderde weerstand tot gevolg (witte bloedcellen staan in voor de afweer). Daardoor ontstaan chronisch ontstekingen en infecties, waardoor katten eender waar in het lichaam tumoren kunnen krijgen. Vaak worden de interne organen lever, longen, milt en nieren) aangetast.

Vooral jonge kittens zijn gevoelig voor de ziekte, naarmate een kat ouder wordt zal ze gemakkelijker weerstand ontwikkelen tegen het virus. Leucose is ongeneeslijk en dodelijk, alleen secundaire infecties kunnen worden behandeld. Zieke dieren sterven meestal binnen de 1 tot 3 jaar. Leukemie komt wereldwijd voor maar dankzij vaccinatie is het virus in Europa erg teruggedrongen.

 

kat die van zijn baasje houdt omdat hij geen last heeft van ziekten

Hondsdolheid bij katten (Rabiës)

De naam doet misschien anders uitschijnen, maar hondsdolheid komt ook voor bij katten. Hondsdolheid is een virusinfectie van de hersenen die als ze eenmaal is uitgebroken, vrijwel altijd dodelijk afloopt. Het virus wordt verspreid door het speeksel van besmette dieren, meestal honden, vossen, katten, apen en vleermuizen. Met rabiës besmette dieren zijn niet altijd te herkennen, sommige dieren dragen het virus bij zich zonder er zichtbaar last van te hebben. Verdacht is het als een dier opvallende gedragswijzigingen gaat vertonen. Hondsdolheid is ook voor de mens een zeer ernstige, levensgevaarlijke ziekte. Verspreiding gaat via speeksel, vooral via bijtwonden. Gelukkig komt deze ziekte dankzij verplichte vaccinaties in België niet meer voor bij katten, maar het is nog steeds oppassen geblazen dat deze ziekte niet terugkomt vanuit andere landen. Lees ons artikel hondsdolheid voor meer informatie.


Vergeet je weleens jouw hond te vaccineren, ontwormen,...? Wij nemen graag die zorg op ons!

Ontdek het WelloPet Life Plan