Overslaan en naar de inhoud gaan

Thema van de maand augustus: nieren en urinewegen beschermen

Thema augustus: nieren en urinewegen beschermen

In de zomer is het enorm belangrijk dat je huisdieren steeds toegang hebben tot vers drinkwater. Zeker bij senior honden en katten is dit een must, want oudere dieren zijn enorm gevoelig aan nier-, urinewegen- en blaasproblemen. 

Zo zijn katten van nature moeilijke drinkers en daarom lopen ze meer risico op problemen aan de nieren, blaas of urinewegen. Onderzoek wijst uit dat tot 40% van alle katten vroeg of laat te maken krijgen met deze pijnlijke complicaties en dat 35% van de katten boven de 8 jaar aan niercomplicaties overlijden. Een preventief onderzoek is dus geen overbodige luxe, want zo kan je vermijden dat jouw poes op latere leeftijd onnodig hoeft te lijden. Ook ongeveer 20% van de honden krijgt vroeg of laat te maken met problemen aan de nieren, blaas of urinewegen. 

Je huisdier drinkt idealiter zo'n 40 tot 60 ml water per kilogram aan lichaamsgewicht per dag. Dit staat gelijk aan de inhoud van 2 blikjes voor een hond van 10 tot 13 kg of 1 glas water voor een kat van 4 kg.

Te weinig drinken is slecht, maar ook overdaad schaadt. Hou dus zeker de drinkgewoontes van je hond of kat in de gaten. Dit kan natuurlijk lichtjes afwijken, maar het zou absoluut niet meer mogen zijn dan 100 ml per kilogram lichaamsgewicht per dag! 

Merk je dat jouw hond of kat meer drinkt dan anders en/of enorm vaak moet plassen? Of dat jouw kat opeens naast de kattenbak plast? Dan raden we je aan om een afspraak te maken voor een screening van de nieren en urinewegen. Want hoe sneller je start met een behandeling, hoe kleiner de kans op ernstige problemen.

Vooral katten zijn zéér gevoelig aan blaas, nieren & urinewegen. Graag meer info? Lees dan zeker onze blog "Hoe krijg je jouw kat aan het drinken?"

Gratis Urineonderzoek

Tijdens de maand augustus bieden we een gratis urineonderzoek ter waarde van 23,6 euro aan. Hoe gaat dat in z'n werking? Simpel, je krijgt van ons een gratis urineset mee naar huis. Wanneer je de gebruikte set terug binnenbrengt, krijg je gratis een complete analyse van het plasje van jouw huisdier. 

Wat houdt zo’n urineonderzoek in?

  1. Microscopisch onderzoek om eventuele kristallen op te sporen.
  2. Controle van bloedcellen, suiker, zuurtegraad en ontstekingscellen in de urine door het gebruik van een urinestick.
  3. Meting van de dichtheid van de urine ter controle van de werking van de nieren.

 

Meer info

Tips voor het afnemen van een urinestaal

Het is niet altijd even gemakkelijk om een urinestaal af te nemen, maar met deze tips lukt het je zeker: 

Hond

  1. Ga met je hond mee naar buiten.
  2. Neem het potje mee en doe handschoenen aan.
  3. Van zodra je hond aanstalten maakt om te plassen, steek je het potje onder de urinestraal en vang je zo veel mogelijk urine op.

Kat

  1. Maak de kattenbak leeg.
  2. Leg een laagje Katkor-korrels. Je kan deze ook aanvullen met plastic snippers, zolang ze niet vochtabsorberend zijn.
  3. Zie je dat je kat in de kattenbak bezig is, vang dan de urine zo snel mogelijk op met een pipet in een urinepotje.
  4. Als het opvangen moeilijk gaat, kan je ook een afspraak bij de dierenarts maken. Onze dierenartsen hebben dankzij hun ervaring een grotere slaagkans. Indien ook dit niet lukt, kunnen we nog altijd een punctie doen. 
  5. Breng de urine zo snel mogelijk binnen bij de dierenarts. Als dit niet binnen de 2 uur kan, dan kan het potje maximaal 1 dag in de koelkast bewaard worden.

Aangepaste voeding is de sleutel tot succes

Heeft je huisdier blaas-, urine-, of nierproblemen? Of aanleg voor nierstenen bijvoorbeeld? Dan kan aangepaste voeding een grote hulp zijn! Bespreek met je dierenarts hoe je de voeding van je hond hierop kan afstemmen, want met de juiste therapeutische voeding ben je al een groot stuk op de goeie weg. 

Scoor een mooie korting op Hill's Senior hondenvoer

Interesse in een kortingsbon van Hill's - ter waarde van 7,5 euro en 15 euro - voor de aankoop van senior voeding voor je hond? Klik dan zeker op de button hieronder!

Ik wil graag korting

Check onze blogs met handig advies van onze dierenartsen

Bekijk ook zeker even onderstaand filmpje met tips van kattenadoptiecafé Dreamcatchers vzw.

 

Tags