Overslaan en naar de inhoud gaan
Baarmoederontsteking bij de hond - pyometra

Baarmoederontsteking of pyometra bij de hond

Wat is een baarmoederontsteking of pyometra bij de hond?

Een baarmoederontsteking of pyometra is een bacteriële infectie van de baarmoeder. Het is een veel voorkomende aandoening bij oudere, niet gesteriliseerde teefjes.

Er bestaan twee soorten baarmoederontstekingen: een open en een gesloten vorm. Bij de open vorm kan de etterige uitvloeiing nog naar buiten via de vulva. Bij de gesloten vorm zit dit opgesloten in de baarmoeder doordat de baarmoedermond gesloten blijft. Dit is de gevaarlijkste vorm die kan leiden tot scheuren van de baarmoeder in de buik, shock en sterfte.

Hoe ontstaat een baarmoederontsteking bij de hond?

Tijdens een bepaalde periode in de cyclus van gezonde honden wordt het hormoon progesteron geproduceerd. Lange en hoge progesteronspiegels in het bloed zorgen voor een verandering in het baarmoederslijmvlies. Hierdoor wordt deze vatbaarder voor infecties vanuit de vagina. De bacteriële infectie zal witte bloedcellen aantrekken. Dit mengsel van bacteriën en witte bloedcellen vormt samen etter.

Hoe kun je een baarmoederontsteking herkennen?

Symptomen ontstaan meestal rond de 1-2 maanden na de loopsheid. De volgende symptomen kunnen voorkomen, maar hoeven niet allemaal aanwezig te zijn:

  • Gele tot roodbruine uitvloei uit vulva
  • Veel drinken, veel plassen
  • Lusteloosheid
  • Koorts
  • Af en toe braken
  • Weinig eetlust
  • Likken aan vulva

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan gesteld worden aan de hand van symptomen (etterige uitvloei uit de vulva), echografie, röntgenfoto of door bloedonderzoek. Meestal zal een combinatie van technieken leiden tot de diagnose.

Hoe wordt een baarmoederontsteking behandeld?

Een baarmoederontsteking wordt behandeld door de teef zo snel mogelijk te steriliseren. Bij deze sterilisatie worden de baarmoeder en eierstokken verwijderd. Bij de opname zal ook een infuus aangelegd worden om de gifstoffen zo snel mogelijk uit het lichaam te verwijderen via de nieren. Als er geen complicaties zijn en bij tijdige behandeling is de prognose na sterilisatie meestal goed.

Een teef behandelen met antibiotica heeft helaas zeer weinig succes. Daarom is het sterk aangeraden een hond met baarmoederontsteking altijd te laten steriliseren. 

Hoe kun je een baarmoederontsteking voorkomen?

Door teven op een jonge leeftijd (best na de eerste loopsheid, meestal rond de leeftijd van 1 jaar) te steriliseren kan een baarmoederontsteking voorkomen worden. Een bijkomend positief effect van steriliseren op jonge leeftijd is dat de kans op melkkliertumoren en suikerziekte sterk daalt.

Actie van de maand September:
Een Seniorconsult voor je hond aan €83.5 en voor je kat aan €96

Afspraak seniorconsult maken