Overslaan en naar de inhoud gaan
Krabgedrag bij katten

Cat Vision⎥Krabgedrag bij katten

Scratch, scratch, scratch... krabgedrag bij katten

Wist je dat je huiskat nog heel erg hard lijkt op haar voorouder de Afrikaanse Wilde kat? Genetisch zijn ze quasi identiek! Dat zorgt ervoor dat onze kat nog heel wat instinctieve gedragingen zal vertonen die zij in de natuur heel hard nodig had om te overleven. Krabgedrag en krabsporen achterlaten in haar omgeving is daar een heel belangrijke van!

Krabgedrag bij katten is instinctief en heeft dus wel degelijk nut. Voor het fysiek en mentaal welzijn van je kat moet je het zelfs aanmoedigen! Dat je dit gedrag niet aanmoedigt op je dure zetel is uiteraard helemaal te begrijpen 😀!

Waarom krabben katten?

 1. Het onderhouden van hun nagels
 2. Het uitrekken van de spieren na het slapen/rusten
 3. Communicatie! Hierbij laten ze zowel een visueel- als geursignaal achter met een boodschap voor zichzelf en eventueel voor andere katten
 4. Stress ontladen!

Leer alles over je kat met Cat Vision

Omgaan met ongewenst krabgedrag bij katten

Wanneer je je kat betrapt tijdens het krabben op een ongewenste plaats, negeert u de kat, dit wil zeggen: niet straffen, niets zeggen en zelfs niet aankijken.

Inderdaad! Heel erg moeilijk! Maar... katten kunnen beginnen of blijven krabben aan meubels om uw aandacht te krijgen. Wanneer u reageert (op welke manier dan ook), beloont u de kat en moedigt u dit gedrag onbedoeld verder aan.

Sommige katten zullen uw (boze) reactie niet begrijpen en misschien zelfs wat angstig worden. In hun eigen ogen doen ze namelijk niets fout. Bied liever alternatieve door jou toegelaten plaatsen aan vlak naast de ongewenste plaatsen. Dek de ongewenste krabplaats tijdelijk af om deze van verdere schade te beschermen.

Gewenst krabgedrag uitlokken

 • Experimenteer met verschillende materialen! Zoals bv. karton, zacht grenen hout, tapijt, etc. Bied zowel horizontale als verticale krabplaatsen aan!
 • Lok de kat naar de nieuwe plekken met kruiden zoals catnip en valeriaan of leg er eens een lekker snoepje op!
 • Eens een kat ergens gekrabd heeft, is de kans groter dat ze op dezelfde plaats terug zal komen. Lok haar met een speelhengel over de nieuwe krabplaats zodat je kat al spelend zijn nagels in de ondergrond zet.
 • Je kat moet zich helemaal kunnen uitstrekken tegen een verticale krabplank of -paal welke goed stevig staat!
 • Katten prefereren verticale en zachte groeven om aan te krabben, denk maar hoe de schors van een boom er uit ziet!
 • Plaatsen die in het oog springen en waar veel passage is (naast deuren en ramen), zijn voor katten ideaal om aan te krabben. Remember: hun bedoeling is een boodschap achterlaten 😻!
 • En vergeet ook niet om een 'stretch plaats' naast hun slaapplek te voorzien.

Heb je het gevoel dat het krabben in huis echt overdreven veel is? Dan is het aan te raden professionele hulp van onze gedragstherapeut in te schakelen want mogelijks kampt je kat dan met te veel stress.


Met dank aan auteur Joline De Jaegher, gedragstherapeut voor katten bij WelloPet en Chat-o-Gand
Deze blog maakt deel uit van de reeks CAT VISION: lees ze alle vijf !
krabbende katangstige katruziënde katonzindelijke katsproeiende kat

Check even onze evenementenkalender voor interessante workshops of webinars omtrent katten! 


Spreek met onze gedragsconsulente over uw kat


Ja, hou me op de hoogte van komende evenementen, lessen, lezingen of workshops over gedrag en gezondheid van katten.