Overslaan en naar de inhoud gaan
katten-zonder-conflicten-geen-ruzie

Cat Vision⎥Ruzie tussen katten

Vraag jij je ook wel eens af waarom je katten niet overeenkomen?

Wel, om je dat uit te leggen moeten we even terug naar de voorouders van onze huiskatten en observeren hoe katten nu in het wild samenleven. 

De voorouder van onze huiskat leefde oorspronkelijk alleen in de Savannah. Tijdens het domesticatieproces ontstonden er naast de solitair levende kat ook groepen katten die samen begonnen leven rond de eerste graanschuren van mensen. Dit kwam omdat er een overvloed aan eten (muizen) aanwezig was.

Zo leerden ze geleidelijk omgaan met andere katten die doorgaans hun familie waren. Vreemde katten werden echter nog altijd beschouwd als de vijand. Daarom dat katten ook met geuren communiceren. Op die manier kan je zonder rechtstreeks contact andere poezen op afstand houden (of eventueel aantrekken voor voortplanting) en zo ook mogelijke conflicten voorkomen. Geniaal toch!

Dit wetende, beeld je dan eens in hoe het voor jouw katten moet zijn om niet zomaar te kunnen kiezen met wie je samenleeft. Niet gerelateerde katten in één groep is niet echt natuurlijk voor hen.

Maarrrr, geen zorgen! Je kan je katten helpen om het samenleven met andere katten zo stressless en aangenaam mogelijk te maken ;-) want in wilde groeperingen lukt dat onder voorwaarden ook!

Hoe kan je conflicten voorkomen?

  • Voorzie voldoende basisbronnen (zoals bv. eten, drinken, kattenbakken enzovoort) naar gelang het aantal katten (aantal katten + 1), zo 'dwing' je hen niet bepaalde activiteiten samen te doen.
  • En verspreid deze in alle beschikbare ruimte! Dus 2 poezen hebben van ALLES 3 nodig verspreid over je hele huis!
  • Zet het natvoer van katten niet naast elkaar, 'dwing' hen niet om samen te eten ook al ziet het er ogenschijnlijk vredig uit.
  • Zorg voor een overvloed aan vluchtmogelijkheden en schuilplekken!

Leer alles over je kat in de lessenreeks Cat Vision

Omgaan met conflicten

A) Onderbreek subtiele signalen van agressie. Wanneer katten elkaar aanstaren (dit is geen vriendelijk gebaar!): stop dit gedrag door het zicht te onderbreken met bv. een kussen er tussen te plaatsen.

B) Straf de katten niet en probeer hen achteraf ook niet te troosten. 

C) Laat katten het NOOIT zomaar uitvechten, want dit maakt het alleen maar erger. Katten kennen namelijk geen verzoeningsgedrag, ze kunnen het dus niet zomaar goed maken en vergeten conflicten niet. Als katten elkaar aanvliegen TELKENS als ze de kans ertoe hebben, moeten ze ALTIJD apart geplaatst worden.

Bij ernstige of aanhoudende conflicten is het aangeraden professionele hulp te zoeken. Contacteer dan onze gedragsbegeleiders of gedragstherapeut.


Met dank aan auteur Joline De Jaegher, gedragstherapeut voor katten bij WelloPet en Chat-o-Gand
Deze blog maakt deel uit van de reeks CAT VISION: lees ze alle vijf !
krabbende katangstige katruziënde katonzindelijke katsproeiende kat

Check even onze evenementenkalender voor interessante workshops of webinars omtrent katten! 


Spreek met onze gedragsconsulente over uw kat


Ja, hou me op de hoogte van komende evenementen, lessen, lezingen of workshops over gedrag en gezondheid van katten.