Overslaan en naar de inhoud gaan
huis-inrichten-op-maat-van-de-kat-catify

Catify: 10 tips om je huis in te richten op maat van de kat

Katten binnen houden of buiten laten?

Als we de vele posts op Facebook en andere sociale media moeten geloven, dan is iedereen zijn huis aan het catify’en oftewel 'inrichten op maat van de kat'.

Maar waarom zouden we dit doen? Hoewel kattenliefhebbers het meestal over alles eens zijn, woedt er al jaren een discussie in de kattengemeenschap of Duchess, Marie, Berlioz en Toulouse - of elke andere (aristo)kat - moeten buiten kunnen of niet.

Gevaren uit alle hoeken!

Net zoals in De Aristokatten, schuilt er gevaar achter elke hoek wanneer jouw verwende Marie plots op straat terecht komt.

Eigenlijk zijn er twee factoren die de buitenwereld gevaarlijk maken. Langs de ene kant is de wereld voor een kat er niet veiliger op geworden en langs de andere kant zijn katten socialer geworden waardoor ze minder schrik kunnen hebben van mensen.

De drukke bebouwing en de toename van auto’s zorgt voor een onveilige situatie.

En hoewel tomboy O’Malley misschien geen gevaar is, zijn andere katten dat des te meer. Als u een ongecontroleerde kolonie zwerfkatten in uw buurt hebt of een vervelende buurtkat, kan het zijn dat er gevechten ontstaan. Met als gevolg dat uw kat ziektes kan oplopen zoals kattenaids of gewond kan raken.

Daarnaast zijn er ook tal van ziektes waartegen geen inentingen en ook geen geneesmiddelen bestaan. Maar de gevaren gaan veel verder dan dat. Het gebruik van pesticiden en vergif tegen ongedierte vormen vaak de grootste bedreiging. Hoewel ze een goede neus hebben, krijgen katten soms vergif binnen door te jagen op vergiftigde muizen. Wil je ongedierte buiten houden? Gebruik dan alstublieft andere middelen dan vergif. En dan mogen we ook kwaaie wil niet uitsluiten. Mensen die katten als overlast ervaren leggen soms bewust vergif op plekken waar er veel katten komen. Helaas, horen we ook steeds vaker gruwelijke verhalen over dierenbeulen. 

Heeft een kat dan geen buitenlucht nodig? 

De vele gevaren zorgen er dus voor dat een kat binnen houden steeds aantrekkelijker wordt, maar is dat ook het beste voor het diertje zelf?

Heeft een kat geen buitenlucht nodig? Technisch gezien niet. Een kat kan gezond en veilig leven op een appartement. Alleen is het dan ontzettend belangrijk dat je je huis aanpast voor een binnenkat. Laat het Catify’en beginnen!

Hoe denken wij over binnen- versus buitenkat? 

Van een ding zijn we voor 100% zeker: een kat moet altijd binnen kunnen. Zelfs zwerf- of straatkatten hebben recht op beschutting en onderdak. Katten die niet binnen kunnen schuilen, worden blootgesteld aan ziektes en weersomstandigheden. Hierdoor zullen hun levenskwaliteit en levensverwachting verminderen.

Daarnaast vinden we het vooral belangrijk dat we elk dier als een uniek geval bekijken. Sommige van de dieren die bij ons binnenkomen hebben een leven op straat achter de rug en in tegenstelling tot wat je misschien zou denken, vinden die het wel fijn om eindelijk binnen te mogen vertoeven. Andere katten hebben zodanig veel energie dat ze het kot afbreken wanneer ze niet buiten kunnen. Er is dus geen one solution that fits all, maar in alle gevallen moet het welzijn van de kat op de eerste plaats komen.


En dan nu : een interieur ontwerpen voor je kat. De nieuwe interieurtrend is Catify!

Haal de interieurontwerper in jezelf al maar boven, want uiteraard heeft de kat een uitgebreide verlanglijst. 

1. Jagen

We zijn er vast van overtuigd dat u liever geen muizen hebt in huis, maar als het aan de kat lag… Haal de muizen maar boven!

Hun jachtinstinct wordt vaak vergeten eenmaal ze de zetel hebben ontdekt. Toch moeten we erop letten dat ze af en toe kunnen jagen. Dat doe je door te “spelen” met je kat. Zo voorkom je dat er verveling optreedt en dat je kat lui wordt – lees: zoals Garfield. Er zijn verschillende manieren om het jachtinstinct van je kat te bevorderen.

2. Krabben 

Nog een basisbehoefte van de kat is krabben. Een krabpaal of krabkartons zijn dan ook essentieel. Niet alleen om je zetel te redden, maar vooral om de kat gelukkig te maken.

Krabben dient als communicatiemethode, om stress te verminderen, de spieren te rekken en de nagels te verzorgen. De reden waarom ze het zo graag aan je zetel doen, is omdat die op de perfecte plaats staat waardoor iedereen de boodschap heeft gezien. Tenminste als je kattentaal spreekt.

Buiten krabben katten aan alles wat hout is en je kan dus overwegen om je zetel te voorzien van wat houten planken. Hey, wie weet wordt dit wel DE nieuwe interieurtrend – hoewel. Je kan ook gaan voor de makkelijkere optie van een stevige krabpaal, sisal matten of krabkartons – en ik weet het, die krabpaal past niet in jouw interieur, dus dump je hem maar in een knullig hoekje van de living, liefst zo ver mogelijk uit jouw zicht – maar helaas, de locatie van die krabpaal is nu net belangrijk opdat Marie hem zou gebruiken. Dus ja, naast jouw mooie zetel komt een krabpaal of een krabkarton. Of je living er uiteindelijk begint uit te zien als een jungle, hangt af of jouw tijger liever horizontaal of verticaal krabt. 

3. Kattenbak 

Nog zo’n gevreesd gedrocht van elke kattenliefhebber: de kattenbak. Laten we eerlijk zijn, het is k*k. Daarom hebben we al eens eerder hier onze kattenbak-tips gebundeld. Hou er vooral rekening mee dat wanneer een kat zijn kleine en grote boodschap buiten doet, het steeds op een propere plek is. Ook binnen verwacht een kat dezelfde service. Alleen is het niet moeder natuur die daarvoor zorgt maar jij. Dagelijks de kattenbak uitkuisen en wekelijks volledig verversen is noodzakelijk. 

4. Eten 

Wat eten betreft, zijn we het erover eens dat we de muizen graag buiten houden maar stel je even voor dat de muizen zich buiten collectief gaan verzamelen op een plek om dan opgegeten te worden door de kat. Dat is wat u letterlijk voor uw kat doet wanneer haar eten steeds mooi op een serveerblad wordt voorgeschoteld.

Voorzie een vaste locatie voor een kleine hoeveelheid eten – mocht jouw kat niet van de slimste zijn dan kan ze toch altijd nog haar eten vinden – en de rest van de porties verspreid je best over verschillende locaties. Maak het een beetje moeilijk met bijvoorbeeld een voederpuzzel, zodat ze zich niet over-eten.  

 

5. Kat in een doos 

Wie ooit de zegswijze een kat in een zak heeft uitgevonden, wist duidelijk niets over katten. Een kat in een kartonnen doos daarentegen! Ze vinden het vooral leuk omdat een kartonnen doos een beschutte plek is en katten houden van knusse slaap- en rustplekken. Het kan zijn dat de kat een bepaalde plek maandenlang niet gebruikt, maar dat wil niet zeggen dat je de slaapplek moet wegdoen. Ze moeten gewoon keuze hebben. Ja, het zijn echte diva’s. 

6. Kijk omhoog

“Kijk omhoog!” zegt Frank Deboosere en voor een keer heeft hij voor 100% gelijk, want katten vertoeven graag in de hoogte. Heb je een boekenkast, zorg dan dat ze erop kunnen. Hang een paar leuke plankjes trapsgewijs aan de muur zodat ze kunnen klimmen.

Tegenwoordig heb je een breed gamma aan interieur vriendelijke oplossingen om een fantastisch parcours uit te bouwen voor jouw mini-tarzan. Maar wil je er geen grote budgetten aan uitgeven, dan kan het ook simpel met wat sisaltouw, een paar planken en een handige Harry. Voor inspiratie kan je altijd bij ons een kijkje komen nemen. 

7. Vluchtroute 

Ze mogen dan al negen levens hebben, maar katten blijven altijd op hun hoede. Vanuit hun slaap- of schuilplek houden ze alles nauwlettend in de gaten. En dan ineens is het monster daar! Dingdong! De deurbel. Een kat wil zich graag veilig voelen en zal als een ware undercover agent alle vluchtroutes hebben getest.

Zorg dus dat er voldoende routes zijn om langs de muur de ruimte te verlaten in geval ze zich bedreigd voelen als er bezoek over de vloer komt. Zetels, kasten en dergelijke zet je een tiental cm van de muur en doorgangen hou je vrij door niet te veel op de grond te laten slingeren. De kat dankt u. 

8. Ramen en deuren gesloten houden

U mag dan wel besloten hebben dat uw lieveling binnen blijft, maar die heeft het zelf misschien nog niet helemaal begrepen. Wees daarom voorzichtig bij het laten openstaan van ramen en deuren.

Een kat die niet gewoon is om buiten te gaan, is niet voorbereid op de gevaren van buiten. Daarnaast is vooral het kantelraam de grootste boosdoener. Dit marteltuig is een van de stomste doodsoorzaken bij katten. U mag dan wel geloven dat uw kat even slim is al u, helaas hebben ze nog niet het IQ van een mens. Wanneer ze dan een prooi zien, gaan ze niet verder nadenken over de gevolgen en springen ze gewoon. Bij een kantelraam komen ze zo vast te zitten. Om zich los te maken, beginnen ze te wringen en komen ze nog meer vast te zitten. De bloedtoevoer wordt hierdoor afgesneden met ernstige gevolgen. Wees dus heel voorzichtig met dit soort ramen.
 

9. Het gras is groener 

We moeten u helaas melden dat die jungle nog zo geen slecht plan was want hoe meer groen in huis, hoe beter. Althans eetbaar groen. Kattengras is een must voor binnenkatten.

Met oplossingen zoals de Grasdoos wordt dit al een pak makkelijker, maar u kan uiteraard ook gewoon in uw lokaal tuincentrum kattengras kopen. Let wel op, katten knabbelen ook graag eens aan andere planten. Controleer dus zeker of de planten veilig zijn voor katten. Op de website van de Amerikaanse dierenbescherming kan je een mooi overzicht vinden. 

10. Het leven is beter met twee

Als je weinig thuis bent en je kat blijft binnen, denk dan even na over het adopteren van twee dieren tegelijk. Katten die een band hebben, spelen en slapen graag samen.

Voor meer info over het adopteren van twee dieren en het samen plaatsen van katten, kan je steeds bij onze gedragsbegeleider, of bij kattenadoptiecafé DreamCATchers vzw, terecht.


We helpen graag!

Ziezo, u kan beginnen met decoreren! Hoewel we alles hier in een grappig jasje steken, zijn onze tips wel degelijk heel belangrijk voor het welzijn van uw kat.

Heb je hulp nodig, of weet je niet waar te beginnen?


Met veel dank aan de auteurs van kattenadoptiecafé DreamCATchers vzw te Gent

Lees meer over gedragsbegeleiding voor katten >>

Heb je vragen rond gedrag van katten? Ontdek hier wat onze gedragsbegeleiders en gedragstherapeuten voor jou kunnen doen!