Overslaan en naar de inhoud gaan
De kat en zijn omgeving

De kat en haar omgeving

Wist je dat de omgeving van de kat een grote invloed heeft op hoe een kat zich gedraagt?
Ja? Perfect.
Nee? Geen enkel probleem. Wij hebben voor jou drie zaken op een rij gezet waar je zeker rekening mee moet houden bij het vertroetelen van jouw kat!

 

 

Een kat is en blijft een jaag-en prooidier

Heb je ooit al een kat naar zijn speelgoed zien sluipen alsof het net een prooi gaat aanvallen? Je hoeft je geen zorgen te maken, dat is compleet normaal. Katten zijn echte jaag- en prooidieren en dat zien we nog steeds in hun gedrag. Daarom is het belangrijk dat ze genoeg ‘uitdagingen’ hebben thuis.

Een aangepaste eetbak met een hogere moeilijkheidsgraad is aangeraden. Zo moeten ze echt ‘jagen’ op hun voedsel en zijn ze er langer mee bezig! Zorg ook zeker voor genoeg spel-, krab- en klimmogelijkheden. Zo voelt jouw viervoeter zich het meest in haar sas!

Vroeger werden katten ook wel eens achternagezeten door andere dieren. De meest voorkomende actie bij katten is dan vluchten en verstoppen. Daarom is het belangrijk om naast genoeg jachtmogelijkheden, ook genoeg schuilmogelijkheden te voorzien voor jouw kat. Een veilig plekje van rust voor jouw viervoeter!

 

Gedrag kat.jpg

De N+1 regel

Wat is de N+1 regel? We vragen het aan Nikita, gedragsbegeleider bij WelloPet.
“De N+1 regel is een zeer belangrijke regel voor katten” aldus Nikita, “die regel zegt dat je bij alles wat je plaatst voor je kat(ten), je er altijd één exemplaar moet bijtellen. Als je 2 katten heb, voorzie je dus best 3 voederbakken."

De meeste gedragsproblemen bij katten zijn er omdat er niet wordt voldaan aan deze N+1 regel. Vooral voor kattenbakken is het enorm belangrijk. Een kat is nogal verlegen en doet zijn stoelgang niet graag op dezelfde plek als hij/zij plast. Als je geen extra kattenbak in huis hebt kunnen er problemen optreden bij het plassen en de stoelgang van de kat.

Katten zijn ook heel propere dieren. Vanaf dat er één of meerdere katten dezelfde kattenbak gebruiken is het mogelijk dat de andere katten deze niet meer willen gebruiken totdat die weer proper is. Moet je dan best 7 kattenbakken kopen als je 6 katten hebt? Nee, dat hoeft niet. Vanaf er meerdere katten aanwezig zijn, ontstaan er sociale groepen. Deze groepen hebben dezelfde unieke groepsgeur en daarom vinden ze het niet zo erg om dezelfde kattenbak te gebruiken.

De opvoeding van jouw kitten

Uiteraard bepaalt de opvoeding van een kitten veel over hoe hij of zij zich gedraagt als kat. Daarom is het belangrijk om van in het begin dingen af te leren en de kitten niet af te straffen.

Een voorbeeld: ooit al een schattige kitten aan je vingers laten knauwen? Nu hoor ik je denken: “Oh, dat is toch net schattig als een kitten in je handen bijt?” Heerlijk is dat speels gevoel, maar bij een volwassen kat is dat al iets minder schattig… Correct aanleren van jongs af aan is dus de boodschap.

Springt je kat toch nog op tafel terwijl dit niet mag? Dan nog is straffen niet de oplossing. In plaats daarvan kan je die dingen die wel mogen aantrekkelijk maken, zoals bijvoorbeeld een kastje leegmaken waar ze dan wel op mag springen of extra jachtmogelijkheden voorzien op de grond. Bij katten is het belangrijk dat je een alternatief aanbiedt voor de dingen die zij niet mogen doen!

Een kitten moet ook altijd met twee opgevoed worden. Of twee kittens of een kitten en een volwassen kat. Dit omdat wij als mens, katten niet corrigeren zoals ze dat onder elkaar kunnen. Doe je dit niet, dan kunnen ze gedragsstoornissen ontwikkelen.

Gedrag kat.jpg

 

Ontdek ook de groepsconsultaties (gericht op 'oplossen ongewenst gedrag') en de lessenreeksen (gericht op 'begrijpen gewenst gedrag') van gedragstherapeute Joline De Jaegher

Spreek met onze gedragsconsulente over uw kat


Wil je persoonlijk op de hoogte worden gehouden van opkomende workshops, lezingen en lessenreeksen over gedrag en gezondheid van katten? Laat dan in onderstaande formulier jouw gegevens na en druk op 'verzenden!'