Overslaan en naar de inhoud gaan
Alle soorten huisdieren op een rij, gaande van een kikker tot een vogel

Een hond, kat of cavia? Welk huisdier past het beste bij jou?

Veel mensen zijn gek op huisdieren. En wat is voor een dierenliefhebber leuker dan een nieuw huisdier in huis? Voordat je een nieuw dier aanschaft, is het  echter belangrijk om jezelf een aantal vragen te stellen om een impulsaankoop te vermijden. Zo weet je zeker dat je een keuze maakt die bij jou en jouw situatie past.

Welk soort huisdier past bij mij?

Op basis van deze vragen kan je een eerste keuze maken voor een bepaalde diergroep of soort:

  • Wat verwacht je van een huisdier?
  • Welke (karakter)eigenschappen moet het dier hebben
  • Wat past bij jouw situatie?

Je komt bijvoorbeeld uit op een knaagdier of een hond. Vervolgens kan je binnen die groep of soort een uiteindelijke keuze maken: verkies je een cavia of een hamster? Een Deense dog of een Franse bulldog? Het wordt aangeraden je te verdiepen in verschillende mogelijkheden, laat je daarbij niet te veel leiden door het imago dat je over een bepaald ras hebt gekregen via tv of film, dit komt vaak niet overeen met de werkelijkheid. 

Een kat als huisdier

Katten die overdag hun eigen gangetje kunnen gaan en willen spelen en knuffelen als jij thuiskomt kunnen ideaal zijn voor mensen met een fulltime job. Houdt er wel rekening mee dat niet alle katten hetzelfde zijn en je de persoonlijkheid van een kat niet kan veranderen. Sommige katten houden nu juist meer van knuffelen dan andere katten. De ene kat is wat meer zelfstandig, terwijl de andere altijd om aandacht komt vragen. Bij echte knuffelaars die juist niet graag alleen zijn, past dan juist iemand die veel thuis is. 

Het kan heel verleidelijk zijn om een kleine schattige kitten in huis te halen, maar dan loop je wel het risico dat de persoonlijkheid van de kat uiteindelijk niet bij jou past. Na een jaar vormt zich de persoonlijkheid van een kat, dus dan weet je zeker of het een knuffelkat is of juist niet. Als je het echt heel belangrijk vind dat je bv. een knuffelkat in huis haalt, is het aan te raden om in een asiel een iets oudere kat te adopteren waarvan de persoonlijkheid al gevormd is. 

Je woonsituatie is ook van groot belang als je een kat in huis haalt. Sommige katten willen echt naar buiten kunnen, dus dan is het belangrijk dat dat ook mogelijk is bij je thuis. Als je thuis geen tuin hebt, is een rustige binnenkat misschien wel iets voor jou.

Lees ook: 10 tips om je huis in te richten op maat van jouw kat.

Een hond als huisdier

Een hond die graag veel wandelt en buiten speelt kan geweldig in de oren klinken. Als je echter de hele dag op je werk bent, is dit niet altijd ideaal en zal de hond ook eenzaam worden. Je kan een hond dan ook niet een volledige dag alleen laten, dus dan zul je een dagopvang of een hondenuitlaatservice moeten regelen wat ook weer extra kosten met zich meebrengt. 

Houd ook rekening met je woonsituatie. Sommige honden hebben wat meer ruimte nodig en dan is het goed als ze in een netjes afgesloten tuin kunnen spelen. 

Ben je er zeker van dat je een hond wil kopen, maar weet je niet welk ras? Lees dan ook ons artikel over welke hondenrassen bij jou zouden passen.

Een konijn, hamster of cavia als huisdier

Cavia’s en konijnen zijn groepsdieren en moeten daarom samen met één of meerdere andere soortgenoten leven. Je moet er dan dus rekening mee houden dat er ook voldoende plaats is voor meerdere dieren. Verder zijn deze dieren wel ideaal als je graag vaak op reis gaat of fulltime moet werken, zolang je voor een oppas kan zorgen wanneer nodig natuurlijk. 

Houd er ook rekening mee als je heel jongere kinderen hebt dat konijnen of knaagdieren meestal niet zo'n gemakkelijke knuffelaars zijn zoals je zou denken. De Russische dwerghamster is eigenlijk de enige hamster die geschikt is voor kinderen, alle andere hamsters zijn namelijk enkel ‘s nachts actief en slapen overdag.  Lees ook ons artikel "Hoe kinderen laten omgaan met konijnen en andere knaagdieren. " voor meer informatie als je kinderen zou hebben. 


Wil je graag meer hulp met de keuze van een huisdier?

Spreek met onze consulent of dierenarts over jouw toekomstig huisdier