Overslaan en naar de inhoud gaan
Puppy

Een nieuwe puppy in huis: wat nu?

Gefeliciteerd met je nieuwe pup! Hopelijk zullen jullie veel plezier hebben met elkaar! Een nieuwe hond in huis vraagt een goede voorbereiding… Omdat er heel veel informatie op je afkomt bij de aankoop van een puppy, vatten wij hieronder de belangrijkste adviezen samen. 

Basisuitrusting

Ben je van plan een hond aan te kopen, maar heb je geen idee hoe je hem kan verwelkomen in zijn nieuwe thuis? Hieronder kan je een korte checklist vinden met de nodige basisuitrusting, die het je pup naar zijn zin zullen maken. Deze dingen heb je zeker nodig!

Chippen en registratie

Je puppy moet (als dat bij de fokker nog niet is gebeurd) in België, net zoals alle honden, verplicht gechipt worden. Naast het chippen is het belangrijk dat het dier geregistreerd wordt: je naam en adresgegevens worden daarbij elektronisch gelinkt aan het chipnummer van jouw pup. Als dat nodig is, kan jouw hond op die manier geïdentificeerd worden als de jouwe. Is je nieuwe hond al gechipt? Controleer dan zeker of de gegevens op de chip van je hond overeenkomen met jouw identiteitsgegevens.

Meer info over het chippen en de registratie van je huisdier is te vinden in deze blogpost

Ontwormen

Een pup kan niet alleen geïnfecteerd worden met wormen via de moeder tijdens de dracht, ook na de geboorte kan je huisdier ieder moment besmet raken. Zeker jonge dieren zijn er vatbaar voor, omdat ze een zwakker afweersysteem hebben. Ontworming is geen preventief middel: het doodt enkel de op dat moment aanwezige wormen. Het is ook raadzaam om andere katten en honden in huis te behandelen. Het is ook raadzaam om andere katten en honden in huis te behandelen of controleren op wormen, om overdracht te vermijden. Ons ideaal ontwormingsschema ziet er als volgt uit:

  • Tot de leeftijd van 8 weken ontwormen op 2, 4, 6 en 8 weken
  • Nadien tot de leeftijd van 6 maand iedere maand ontwormen
  • Vervolgens 4 keer per jaar ontwormen, dus om de 3 maanden

Meer lezen over het ontwormen van je huisdier kan in deze blogpost.​
Tip: een Life Plan is een voordelig en gemakkelijk abonnement op alle preventieve zorgen zoals vaccineren, ontwormen, ontvlooien, anti-teken behandeling, jaarlijkse healthcheck, ...

Ontvlooien

Puppy’s zijn vanaf de geboorte ook vatbaar voor vlooien. Daarom raden wij aan om hen zo vroeg mogelijk te beschermen tegen deze insecten. Dit gebeurt best maandelijks met een spray of pipet. Vanaf de leeftijd van 8 weken kan je puppy ook een pil tegen vlooien krijgen, die 12 weken werkzaam is. Het is ook raadzaam om andere katten en honden in huis te behandelen of controleren op vlooien, om overdracht te vermijden. Het ontvlooiingsschema dat wij voorstellen voor je hond, ziet er als volgt uit:

  • Met pipet of spray: iedere maand
  • Met 3 maand werkende pil: elke 12 weken
  • Met pipet voor 12 weken: elke 12 weken

Wil je meer te weten komen over ontvlooien? Dat kan in deze blogpost.
Tip: een Life Plan is een voordelig en gemakkelijk abonnement op alle preventieve zorgen zoals vaccineren, ontwormen, ontvlooien, anti-teken behandeling, jaarlijkse healthcheck, ...

Vaccinatie

Om je puppy te beschermen tegen allerlei (dodelijke) infecties zal hij of zij meerdere keren gevaccineerd moeten worden. Wij werken volgens het principe van ‘alternerend vaccineren’, waardoor je hond ieder jaar de gepaste vaccins krijgt toegediend, afhankelijk van de situatie die voor jouw hond op dat moment van toepassing is.

Ons vaccinatieschema ziet eruit als volgt:

  • Op 6 weken: DP (hondenziekte en parvovirus)
  • Op 9 weken: DHP + L4 + BbPi (hondenziekte, hepatitis, parvovirus, rattenziekte en kennelhoest)
  • Op 12 weken: DHP + L4 + eventueel rabiës (hondenziekte, hepatitis, parvovirus, rattenziekte, en rabiës of hondsdolheid als je hond naar het buitenland gaat)

Lees hier meer over het vaccineren van jouw hond.
Tip: een Life Plan is een voordelig en gemakkelijk abonnement op alle preventieve zorgen zoals vaccineren, ontwormen, ontvlooien, anti-teken behandeling, jaarlijkse healthcheck, ...


Voeding

De eerste dagen na thuiskomst geef je best hetzelfde voer als bij de fokker. Hierdoor zal je nieuwste gezinslid makkelijker wennen aan de spannende situatie. Is het toch niet mogelijk hetzelfde voer te geven, schakel dan geleidelijk over. Je kan een beetje van het nieuwe voer mengen door het oude, en telkens de hoeveelheid nieuw voer verhogen gedurende een week. Puppyvoer is beschikbaar als natvoer en als droogvoer. De keuze hangt af van jouw persoonlijke voorkeur, en van wat jouw puppy verkiest. Let erop dat je voer in huis haalt dat de ontwikkeling van je puppy optimaal ondersteunt. Kies daarom voor voer dat 'compleet' is: dat wil zeggen dat je geen supplementen of ander voer hoeft toe te voegen.

Heb je graag advies over de geschikte voeding voor jouw pup? Stel ons gerust jouw vraag of vraag gratis (online) voedingsadvies aan de dierenarts.

Sterilisatie, castratie

Voor honden bestaat er in België geen wet die de castratie verplicht. Daarom is het belangrijk om zelf een overwogen beslissing te maken: wil je later graag een nestje van je pup, of is gezinsuitbreiding niets voor jou? Is je pup een teefje en wil je geen nestjes, dan raden wij aan haar te steriliseren. Sterilisatie kan zorgen voor een aantal voordelen, zoals het voorkomen van baarmoederontsteking en -tumoren, een verminderde kans op melkkliertumoren, geen schijndracht, geen loopsheid en minder kans op suikerziekte.

Het ideale moment om te steriliseren is rond 2 tot 3 maand na de eerste loopsheid. Het is niet nodig je teefje vóór de sterilisatie eerst drachtig te laten worden. Is je pup een reu, dan adviseren we hem te laten castreren in geval van gedrag-of medische problemen. Als gevolg van geslachtshormonen kunnen reuen soms agressief of dominant worden: ze breken uit wanneer een loopse teef voorbij komt, eten niet of plassen tegen willekeurige objecten. Wanneer je dit gedrag opmerkt bij je hond, controleer dan zeker ook of er misschien een andere oorzaak aan de basis zou kunnen liggen.

Lees hier meer over castratie bij de hond.

Life Plan of Food Care

Bij WelloPet hebben we begrepen dat de zorg voor je lieveling vaak heel wat tijd en organisatie in beslag neemt. Daarom hebben wij de essentie voor jou en je huisdier gebundeld in de Life Plan- en Food Care-abonnementen: alle (preventieve) zorg en/of voeding voor je dier in op voorhand gepland, aangepast aan de voorkeuren van jou en je hond. Zo kan je voor een langere tijd de verzorging en/of voeding van je dier plannen, digitaal beheren én gespreid betalen aan een zeer voordelige prijs. Is het toch niet mogelijk om ver op voorhand te plannen? Je kan onze Life Plan of Food Care elk moment stopzetten of wijzigen! 

Met een WelloPet Life Plan heb je recht op een jaarlijkse basisvaccinatie, een halfjaarlijkse gezondheidscontrole, een jaar lang preventie tegen wormen, vlooien en/of teken, een voordeeltarief voor preventieve castratie en sterilisatie en nog veel meer. Wij houden jou op de hoogte wanneer het tijd is om langs te komen, en jij geniet van het prijsvoordeel.

WelloPet Food Care is een voordelig abonnement op gezonde voeding voor jouw hond of kat. Hiermee heb je altijd de juiste voeding voor jouw lieveling, altijd op voorraad in huis. Het abonnement levert jou 10% korting op, elke keer opnieuw.

Wil je graag meer te weten komen? Vraag jouw gratis Life Plan Puppy Box aan, en ontdek ons aanbod, aangepast aan jouw hond of contacteer ons.


Heb je nog vragen na het lezen van deze blog?  Stel gerust jouw vragen aan ons!

Lees ook de reeks Puppy Praktijk
een reeks blogs over het gedrag van een puppy