Overslaan en naar de inhoud gaan
een puppy als nieuwe hond

Een nieuwe hond: wat komt er bij kijken?

Een nieuwe hond in huis vraagt een goede voorbereiding, zoals de aanschaf van een aantal basisspullen die de hond nodig heeft. Zo maak je het voor je hond gemakkelijker om te wennen aan zijn nieuwe thuis en kun je hem van bij het begin de nodige verzorging geven. Vergeet ook niet je hond te laten chippen en registreren want dat is in België verplicht voor ALLE honden, dus ook puppy’s en oudere honden. 

Checklist

Komt er bij jou binnenkort een nieuwe hond in huis, zorg dan dat je van bij het begin de nodige basisuitrusting hebt om het je hond naar de zin te maken en hem de nodige verzorging te kunnen bieden. Dit heb je zeker nodig:

Medische verzorging

Is je nieuwe hond een pup van bij een fokker, dan is het ontwormen gewoonlijk al gestart en zet jij de behandeling verder na de overdracht van de pup. Vraag je dierenarts naar een aangepaste behandeling en haal voldoende ontwormingsmiddelen in huis tegen dat je pup er is. Een ontwormingskuur start al in de tweede week dat je pup bij jou is en wordt eerst drie keer herhaald, telkens om de twee weken (week 4, 6 en 8). Daarna zet je de kuur maandelijks nog vier keer verder (na 3, 4, 5 en 6 maanden). Als je hond volwassen is, moet hij nog vier keer per jaar een ontwormingskuur krijgen. Klik hiervoor naar ons WelloPet Life Plan waarin alle ontwormingskuren voor een jaar gepland zijn!

Bescherm je pup ook goed tegen vlooien en teken. Dat zijn de meest voorkomende parasieten bij honden, ze bezorgen je hond behoorlijk wat last. Vraag daarvoor advies bij je dierenarts.

Identificatie van uw nieuwe hond

Je bent als eigenaar dus verplicht je hond te laten chippen en registreren, zodat hij geïdentificeerd kan worden. Chippen is het onderhuids inbrengen van een microchip (capsule met digitale identificatiegegevens, een mini harde schijf niet veel groter dan een rijstkorrel). De informatie op de chip kan worden gelezen met een chiplezer en de gegevens worden opgeslagen in een centrale databank. Als de chip is ingebracht, krijg je een Europees paspoort en een voorlopig indentificatiecertificaat. De definitieve papieren worden een paar weken later opgestuurd naar het registratieadres, samen met enkele zelfklevers die je in het paspoort moet kleven. Dan pas is de registratie in orde. 

 

nieuwe hond

 

Alle honden in België moeten een chip hebben en geregistreerd zijn. Komt je hond van bij een fokker, dan heeft die daar vaak al voor moeten zorgen. Heeft je hond nog geen chip of registratie, dan moet je dat laten doen bij je dierenarts. Is je nieuwe hond al gechipt, dan moet je de registratie laten aanpassen zodat de chip wordt gekoppeld aan jouw naam en adresgegevens. 

In afwachting van de definitieve registratiepapieren, kun je eventueel een penning met je naam en adresgegevens aan de halsband van je hond hangen. Je kunt de registratiegegevens ook op je hond laten tatoeëren, maar zo’n tatoeage is in de meeste landen sinds midden 2011 geen geldige identificatiemethode meer, zoals bij ons in België. 

Voor meer informatie over chippen en registreren kun je terecht op de webpagina van de centrale databank voor de identificatie en registratie van honden in België. Je vindt er ook informatie over wat je moet doen bij verlies van je paspoort, als de hond een nieuwe eigenaar krijgt of overlijdt, hoe je de verantwoordelijke van een hond kunt opzoeken enz.

 

Ontdek alle dienstverlening voor puppies >>


Ja, hou me op de hoogte van komende evenementen, lessen, lezingen of workshops over & voor puppies!

medical icon
Alle diergeneeskundige zorgen en producten worden geleverd door erkende en onafhankelijke dierenartsen