Overslaan en naar de inhoud gaan
tips voor een hart in conditie

Hart en hond in topvorm: 7 tips

Bij oudere honden kan het hart wat problemen krijgen. Zo kan de hartspier verzwakken, met hartfalen en vocht op de longen en in de buik als gevolg. Helaas zien we dergelijke hartproblemen niet enkel bij zeer oude honden. Denk onder andere maar aan een Cavalier King Charles, die op jonge leeftijd reeds kunnen kampen met hartproblemen.

Hoe vroeger we een hartprobleem kunnen herkennen, hoe sneller we een behandeling kunnen instellen en des te meer gezonde jaren je met je hond kan beleven. Preventie en controle is dus de boodschap. 

1. Gezond eten helpt het hart

De keuze van een gezonde voeding is van het allergrootste belang voor je hond. De voeding speelt een grote rol op de gezondheid van de vacht, gewrichten, spieren en organen. Vermijd in ieder geval overgewicht bij je hond. Staat je hond te zwaar? Dan vraagt dit overtollig gewicht extra, dus te veel, energie van het hart!

Leer hier zelf het gewicht van je hond te voelen en te schatten.
Vraag hier gratis online voedingsadvies aan de dierenarts.

2. Beweging

Iedere hond heeft behoefte aan voldoende lichaamsbeweging. Dit zorgt er niet alleen voor dat je hond mooi op gewicht blijft. Het zorgt ook voor een beter uithoudingsvermogen omdat je op die manier het hart van je hond (knipoog: en jezelf) traint. Denk naast wandelen ook eens aan joggen, zwemmen, spelen met andere honden, fitness-spelletjes, …

Wij helpen je alvast met bv. onze speelweide, de loopbanden voor zowel hond als kat, aangepaste workshops, ...

3. Controle van het hart bij de dierenarts

Je hond kan zelf niet vertellen als hij/zij zich niet 100% voelt. Een regelmatige controle bij de dierenarts is dus zeker nodig. Bij de jaarlijkse vaccinatie controleert je dierenarts het hart van je hond. Maar bij oudere honden is een extra half-jaarlijkse check-up geen overbodige luxe!

Een preventieve gezondheidscheck, of een health check-up, is een vast onderdeel van een Life Plan. Voor oudere honden is een seniorconsult aangewezen.

hartproblemen hond

4. Goede gebitsverzorging

Een onverzorgd gebit kan oorzaak zijn van hartproblemen. Dit door bacteriën die vanuit het tandplak en tandsteen via de bloedbaan op de hartkleppen neerslaan. Daarom raden wij een baasje aan om de tanden van de hond regelmatig te verzorgen. Dit door enkele keren per week de tanden te poetsen. dit kan met een doekje, een vingertandenborstel of een tandenborstel. Als dit niet mogelijk is, omwille van tijdsgebrek of als je hond dit niet toelaat, is een detartratie onder verdoving van tijd tot tijd een oplossing. Een detartratie is een grondige gebitsreiniging door de dierenarts. Vraag je dierenarts om advies hierover.

Hier doet dierenarts Celine even voor hoe je de tanden reinigt.

5. Goede preventieve ontworming

Bepaalde parasieten, zoals hartworm, kunnen hartschade veroorzaken. Als baasje moet je voorlopig quasi enkel bedacht zijn op hartworm als je hond meegaat naar Frankrijk of het Mediterraans gebied. In dergelijk geval wordt er een aangepast ontwormingsschema toegepast. Hiervoor kan je terecht bij je dierenarts.

WelloPet biedt haar klanten een gratis vakantieconsult: zo gaat ieder baasje zonder zorgen op reis!

6. Ken de gevoeligheid van jouw hondenras voor hartproblemen

Bestudeer het ras van je hond grondig vooraleer je jouw lievelingsdier in huis neemt. Zo zijn Cavalier King Charles en Boxers enkele typische voorbeelden van hondenrassen met een genetische aanleg voor hartproblemen. Wees goed op de hoogte en weet waar je net iets meer op moet letten bij je hond.

Stuur onze dierenartsen een eenvoudig mailbericht mocht je twijfelen. Of chat via Facebook, dat is ook een mogelijk.

7. Herken de signalen van een hartprobleem bij je hond

  • een verminderd uithoudingsvermogen, je huisdier wordt slomer
  • hoesten tijdens inspanning
  • hoesten tijdens slapen en tijdens rust
  • kortademig zijn, de buik die meepompt
  • flauwvallen door inspanning of opwinding
  • een blauwe of grijze tong door een bemoeilijkte ademhaling
  • plots een dikke buik door vochtopstapeling
  • dikke poten door oedeem
  • vermageren doorheen een langere termijn

Plan een gezondheidscheck
... of stuur een mail, boek online, vraag een afspraak met Facebook Messenger of het contactformulier, bel +32 9 232 00 42, of kom zonder afspraak langs tijdens het vrije inloopspreekuur