Overslaan en naar de inhoud gaan
Kat met konijn

Hoe laat je een kat en een konijn in vrede samenleven?

Wil je graag schattige konijntjes in huis halen, maar weet je niet of dat wel kan met een kat in de buurt? Of omgekeerd: je hebt al konijntjes of andere knaagdieren en je wil een kat in huis halen? We kunnen al beginnen met je gerust te stellen: het is zeker niet onmogelijk! Wel is het belangrijk dat je realistisch blijft en geen ongewone vriendschappen verwacht. In dit artikel leggen wij je uit welke stappen je kan ondernemen om een konijn en een kat in vrede samen te laten leven.

Kan een kat samenleven met een konijn?

Je kent ze wel, de schattige filmpjes op sociale media waarin verschillende soorten dieren beste vriendjes zijn. Een kat die een konijn wast, of met een vogeltje knuffelt, … Dit soort buitengewone vriendschappen bestaan dan ook, maar ze zijn héél zeldzaam. Verwacht dus zeker niet dat dit sowieso zal gebeuren als je een kat en een konijn laat samenleven. Een kat is en blijft een roofdier, dus het is allesbehalve vanzelfsprekend dat kleinere prooidiertjes hen als familie zouden aanzien.

Toch moet dit je niet tegenhouden om zowel een kat als een konijn in huis te nemen. Konijnen en andere knaagdieren brengen het grootste deel van de dag door in een kooi waar je kat niet bij kan. Voor konijnen, cavia's en andere knaagdieren is het altijd goed om ze vrij rond te laten lopen, maar dan houd je als baasje sowieso een oogje in het zeil. Op zo’n momenten kun je er dus voor zorgen dat je kat niet in de ruimte is.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn kat niet agressief reageert op het konijn?

Het is belangrijk om katten en konijnen eerst te laten socialiseren. Dit gebeurt op een iets andere manier dan als je dit met twee katten zou doen. Hierbij willen we de kat duidelijk maken dat het konijn geen prooi is, en de dieren elkaar laten accepteren. Laat het konijn dan ook altijd binnen handbereik van een mens of in zijn kooitje zitten, veiligheid boven alles.

Eerst en vooral moet je de kat en het konijn aan elkaars geur laten wennen. Dit kan je doen door beide diertjes met een doekje of dekentje af te wrijven, en deze dan in elkaars territorium te leggen. De doek met de geur van het konijn kan bijvoorbeeld in een mandje liggen waar je kat vaak in slaapt. Op die manier kunnen de huisdieren langzaam aan elkaars geur wennen. Dwing je konijn echter niet om rechtstreeks met het dekentje in contact te komen, zodat het niet schrikt van de wilde geur.

Daarnaast kan je je kat gewoon laten meekijken als je de kooi van jouw konijnen schoonmaakt, hem voert of aait. Zorg er echter voor dat je kat niet wil gaan concurreren met het konijn. Je kunt jouw kat ook in de buurt van de kooi van je konijn aaien en knuffelen. Zo kunnen beide dieren op veilige afstand aan elkaar wennen.

De volgende stap is het in contact brengen van de viervoeters. Dit doe je nog steeds afgescheiden door een kooi. Nu is het de bedoeling dat je goed observeert hoe je kat reageert op het konijn. Zit je kat meteen in jaagpositie en probeert ze het konijn met haar pootje te bereiken? Dan is dat een teken dat je ze best uit elkaar haalt en direct contact nog wat langer uitstelt. Blijft je kat rustig voor de kooi zitten en bekijkt ze het konijn gewoon kalmpjes? Dan kan je heel voorzichtig doorgaan met direct contact. Houd wel ook het konijn in de gaten: is hij bang? Wil hij wegvluchten? Of gaat hij zelf nieuwsgierig naar de kat toe? Het blijft wel belangrijk om geen grote stresssituaties te veroorzaken en de dieren nooit helemaal alleen te laten. Blijf altijd goed opletten, zodat er zeker niks zou voorvallen!

Toch goede vriendjes maken van een kat en een konijn?

In sommige gevallen is het wel mogelijk om een vriendschap uit te bouwen, maar dan begin je beter iets vroeger met plannen. Het is namelijk vooral met jonge dieren dat succesverhalen ontstaan. Het is altijd een goed idee om de dieren van jongs af aan samen eten te geven. Een rustige kitten die nog nooit op levende dieren gejaagd heeft, zal een konijn wel als vriend kunnen accepteren. Een oudere kat die altijd al op levende dieren gejaagd heeft, zal er nog niet eens aan denken. De persoonlijkheid van de kat is dan dus ook van belang.

Verder speelt de grootte van het dier ook mee. Als het konijn even groot of zelfs groter is dan de kat, zoals een groot hangoorkonijn, zal het dier ook niet zo snel als prooi worden aanzien. Een klein knaagdier zoals een dwerghamster daarentegen zou het jachtinstinct van de kat sneller naar boven brengen.

Bereik je toch de grote droom dat je kat en konijn goede maatjes geworden zijn? Dan is dat super! Toch moet je ook dan altijd blijven oppassen. Dieren kunnen onvoorspelbaar zijn en scherpe kattennagels kunnen ook een groot konijn ernstig verwondingen.

Forceer ten allen tijde niks bij beide diertjes. Als er toch geen hechte vriendschap ontstaat, dan is dit gewoon zo, en daar kan je niks aan doen. Zolang de kat het kooitje van het konijn niet open probeert te breken of je konijn geen paniekaanval krijgt bij het zien van je kat, is de missie al geslaagd.

Wat als mijn kat en konijn elkaar echt niet willen accepteren?

Wanneer er steeds conflicten tussen je kat en konijn blijven komen en je de diertjes door je woonomstandigheden niet uit elkaar kan houden, zal je toch een beslissing moeten nemen. Zoek naar alternatieven zoals een grotere woning met de mogelijkheid voor een aparte ruimte voor je kat of konijn, of zorg voor meer afleiding voor je kat. 

Natuurlijk wil niemand het zo ver laten komen, dus is het van groot belang dat je op voorhand al goed nadenkt over de wat mogelijk is binnen jouw woonsituatie. Hou rekening met het feit dat je kat en konijn daar mogelijks niet met of naast elkaar kunnen leven. Als je hen niet de afstand kan geven die ze nodig hebben, is een poging wagen misschien niet zo'n goed idee.