Overslaan en naar de inhoud gaan
Konijnen samen zetten

Kan je meerdere konijnen samen huisvesten?

Kan je twee konijnen samen zetten? 


Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat konijntjes gezelschapsdieren zijn en het gewend zijn om in groep te leven. Ben je niet veel thuis en is er voldoende ruimte? Dan is het beter om twee konijnen samen te houden. Hou daarmee wel rekening dat het beter is om konijnen van ongeveer dezelfde leeftijd bij elkaar te houden. 

Welke geslachten kan je samen zetten?

Bij het houden van twee konijnen, die al van op jonge leeftijd samenzitten, kan er vroeg of laat toch onenigheid ontstaan. Vaak komt dit door het doorbreken van de pubertijd waardoor de dieren geslachtsrijp worden en er onrust kan ontstaan. Deze pubertijd kan bij sommige konijnen reeds beginnen vanaf 4 maand leeftijd. Geslachtsrijpheid wil niet automatisch zeggen dat beide konijnen beginnen vechten met elkaar. Soms komt de onenigheid (denk maar aan sproeien, vechten, achter elkaar aan jagen) pas op 6 of 12 maand. Slechts een kleine minderheid heeft geen last van deze hormonale veranderingen. 

Naast het feit dat beide konijnen kunnen beginnen vechten met elkaar, is er ook het gevaar dat er ongewenste nakomelingen kunnen ontstaan als beide konijnen een verschillend geslacht hebben.
Toch is de beste match een mannelijk konijn met een vrouwelijk konijn, op voorwaarde dat beiden gecastreerd/ gesteriliseerd worden. Vaak wordt gekozen om enkel het mannelijk konijn te castreren om nakomelingen te voorkomen. Door de castratie zal het mannelijk konijn ook rustiger worden en een aangenamer karakter vertonen. Daarbovenop raden wij jou aan om ook het vrouwelijk konijn te steriliseren. Dit om schijndracht (hormonale periode met nestdrang en agressief gedrag naar andere konijnen en eigenaar toe) te voorkomen, maar ook om baarmoederkanker en -ontstekingen te voorkomen. 

Het kan natuurlijk gebeuren dat je thuis net met twee mannelijke konijnen zit of twee vrouwelijke. Je ziet dan dat ze rond de puberteit beginnen vechten. Ideaal gezien wacht je beter niet tot ze beginnen vechten, maar laat je beide konijnen (zowel beide mannelijke, als beide vrouwelijke) op voorhand castreren/steriliseren. Deze ingrepen kunnen reeds vanaf 4 maand. 
Uit ervaring zien we dat twee gecastreerde mannelijke konijnen een betere match zijn dan twee gesteriliseerde vrouwelijke konijnen, er bestaan natuurlijk uitzonderingen hierin. Maar de gemakkelijkste combinatie blijft nog steeds een gecastreerd mannelijk konijn met een gesteriliseerd vrouwelijk konijn. 

Je beide konijnen zijn gecastreerd/gesteriliseerd en toch vechten ze?

In sommige gevallen vechten konijnen nog ondanks de genomen maatregelen. Hierbij is het belangrijk ervoor te zorgen dat beide konijnen voldoende ruimte hebben. Denk hierbij aan een groot beloop, meerdere rustplekjes en meerdere drink- en eetvoorzieningen. 

Wat met oudere konijnen?

Stel dat je een nieuw konijn bij jouw (ouder) konijn wil zetten, dan is het best om te kiezen uit leeftijdsgenoten. Een zeer jong konijntje plaatsen bij een ouder konijn, geeft dikwijls moeilijkheden. Er bestaan verschillende opvangcentra waaruit je een konijn kan kiezen met een gelijke leeftijd. Is dit nieuw konijn nog niet gecastreerd/gesteriliseerd, dan raden we je aan om dit eerst te doen. De opvang waar je een nieuw konijn vandaan haalt kan je goed advies geven over het koppelen van konijnen. 

Zeker goed te onthouden:

Komen beide konijnen niet goed overeen en vechten ze soms/dikwijls? Laat ze het nooit uitvechten!

Haal de dieren uit elkaar en laat ze niet terug samen vooraleer bovenstaande maatregelen genomen zijn (castratie én ruimte). De bijtwondes kunnen voor konijnen verschrikkelijk veel leed bezorgen met de nodige dierenartsbezoeken. Je mag nooit vergeten dat konijnen kunnen vechten met de dood tot gevolg. Redeneer dus zeker niet dat “ze het wel zullen uitvechten”!

lees ook deze 10 leuke konijnenweetjes