Overslaan en naar de inhoud gaan
Broodfokker

Hoe herken je een broodfokker?

“Wij wisten totaal niet wat een broodfokker was, tot we al die reacties kregen.” Youtubers Celine en Michiel schaften zich een schattige chowchow aan, maar kregen daar een heleboel kritiek op, aangezien het duidelijk was dat hun puppy van een broodfokker kwam. Samen met puppycoach Ayla van Moob leggen we uit hoe je kan weten of een hond van een broodfokker komt.

Veel mensen willen een pup maar weten niet waar ze juist moeten zoeken. En zo komen ze vaak uit bij een broodfokker. Maar laat je niet verleiden door die broodfokkers!

Wat is een broodfokker?

Een broodfokker is een handelaar die puppy’s verkoopt om, letterlijk, hun brood te verdienen. Om zoveel mogelijk inkomsten te hebben, komen en gaan er pups aan de lopende band. Vaak worden deze pups geïmporteerd uit het Oostblok, waar ze op veel te jonge leeftijd van hun moeder gescheiden werden. Worden ze wel hier geboren, dan leven de honden meestal in erbarmelijke omstandigheden. De gezondheid van de ouders en de pups wordt vaak verwaarloosd. In combinatie met de weinige tijd die aan de dieren besteed wordt, heeft dit alles een grote invloed op de ontwikkeling en socialisatie van jouw pup.

Je kan een broodfokker meteen herkennen aan de hoeveelheid rassen die ze aanbieden. Hierdoor worden ze snel gevonden door potentiële kopers. Zeker indien je nog geen volledig beeld hebt van welk ras bij jou past, is de verleiding om zo een pup aan te schaffen vaak heel groot. En daar willen we je graag voor behoeden!

Op weg naar de juiste fokker

In de zoektocht naar een goede fokker start je best met een uitgebreide zoektocht online. Vraag naar ervaringen via sociale media, word lid van specifieke rasgroepen en kijk zeker ook op websites van rasverenigingen, die vaak een goede aanzet geven. Een echte no-go zijn de zoekertjessites. Hoewel daar soms gelegenheidsnestjes te vinden zijn, gebruiken broodfokkers dit kanaal om ongeïnformeerde mensen te misleiden.

Na je eerste zoektocht, neem je best contact op met potentiële fokkers om een bezoek te regelen. Gouden tip: ga langs als er nog geen pups aanwezig zijn. De kans dat je objectief kan oordelen over een fokker als je een pup in je armen houdt, is klein. Stel vragen over het gedrag en karakter van het ras en bevraag je over de eventuele koop. Bezoek ook zeker meer dan één fokker vooraleer je een beslissing maakt. Als je een klik voelt, kan je dan op een wachtlijst gezet worden voor een nieuw nestje. Als er je nu al één ding duidelijk zou moeten zijn, dan is het dat een puppy in huis halen niet op een weekend tijd gebeurt. Volg hieronder de handige infographic van Moob om te oordelen over een fokker:

Broodfokker

Wat extra info bij de infographic:

  • Een goede fokker fokt met maximaal twee rassen. Zo kan de fokker zich goed focussen op de gezondheid en rasstandaarden van de honden. Hoe meer ervaring een fokker heeft met de aangeboden rassen, hoe beter hij jou kan begeleiden bij de keuze van de juiste pup en de verdere opvoeding.
  • Broodfokkers bieden vaak hun honden aan via zoekertjessites zoals marktplaats, 2dehands, enz. Hoewel het vaak lijkt alsof deze pups op een boerderij opgroeien, zal je al snel merken dat dezelfde persoon best veel advertenties heeft. Zelfs als er een officieel HK-nummer bijstaat, wil dit niet zeggen dat je met een goede fokker te maken hebt. Dit is slechts een administratieve formaliteit waar helaas weinig vereisten aan verbonden zijn. Laat je hier dus zeker niet aan vangen!
  • Een kwalitatieve fokker heeft maar enkele nesten per jaar. Het aantal is afhankelijk van het aantal teven de fokker heeft. Meestal wordt de teef maximaal drie keer in haar leven gedekt. Zo geef je de teef genoeg tijd om te recupereren van de zwangerschap.
  • Omdat goede fokkers maar een beperkt aantal nesten hebben (zie hierboven), werken ze vaak met een wachtlijst. Een broodfokker heeft altijd pups ter beschikking. Een goede fokker is geïnteresseerd naar jouw woon-, leef- en gezinssituatie. Hij wil weten waar zijn pup misschien een warme thuis kan vinden.
  • Stel al jouw vragen, normaal kan een goede fokker jouw antwoord bieden. Hij heeft kennis van het ras en wil jou daarover zo goed mogelijk inlichten. De moederhond zien is essentieel, zij geeft haar DNA en karakter mee. Dus is het belangrijk dat je met de moederhond kennismaakt. Zo kan je kijken of ze gezond is en hoe ze met jou en anderen omgaat.
  • Is de moederhond agressief of ernstig bang? Dan zal dit ook meegegeven worden aan de pups. Hou daar rekening mee. Een happy, vrolijke en open houding van de moederhond is belangrijk. Als de moederhond reeds pups heeft tijdens je bezoek, kan dit invloed hebben op haar gedrag. Mogelijk is ze beschermend naar haar pups toe, of is ze meer teruggetrokken door alle drukte. Bespreek met de fokker in welke mate dit gedrag van de teef te wijten is aan hormonen.
  • Sommige fokkers kunnen jou de vader van het (toekomstige) nest voorstellen. Check dan ook even zijn karakter en of hij er gezond uitziet. Maar vaak gebruiken fokkers een dekreu. Dat wil zeggen dat ze een hond van een andere fokker gebruiken. Die zal dus misschien niet aanwezig zijn, maar vraag dan door naar het karakter. Vraag ook naar foto’s en eventuele filmpjes.
  • Om gezonde pups te hebben moeten beide ouders gezond zijn. Daarvoor kunnen fokkers gezondheidstesten doen. Hiermee kunnen ze ondermeer inzicht krijgen in erfelijke ziektes, gewrichten en algemene gezondheid. Een goede fokker zal eerst alle testen doen vooraleer hij een dek laat doorgaan.
  • Pups moeten verplicht gechipt en gevaccineerd (titeren kan ook) worden. Het is aangeraden om alvast een dierenarts te raadplegen als je beslist een pup in huis te nemen.
  • Na het chippen krijgt de pup een boekje, dat je ten allen tijde moet kunnen inkijken. Let hierbij vooral op de afkomst van de puppy: is de pup niet geboren in het land waar hij aangeboden wordt? Dan mag er een alarmbelletje rinkelen. Sommige fokkers werken ook met een contract, ook dat moet je kunnen opvragen om door te nemen.
  • Pups die opgroeien in een huiselijke omgeving zijn meer gewend aan de alledaagse huiselijke zaken (zoals stofzuigen, de TV die speelt, mensen die langskomen, geluiden van potten en pannen, de vaatwas,…). En dit heeft invloed op de socialisatie, pups starten hun socialisatiefase namelijk al bij de fokker.
  • Je mag je pup officieel mee naar huis nemen vanaf 8 weken (15 weken voor het buitenland). Dan zijn de pups genoeg ontwikkeld en kunnen ze beter omgaan met de stress die een nieuwe thuis met zich meebrengt.
  • Zien de pupjes er gezond uit? Bewegen ze vrolijk? Hebben ze propere oogjes, oortjes, neusjes en kontjes?


Zo, nu weet je hoe je best je zoektocht naar een puppy inzet. Maar dat is pas het begin van jullie mooie reis samen. Om je zo goed mogelijk voor te bereiden, lees je best even dit dossier door. Ook de individuele lessenreeks Start to Puppy is een sterke aanrader voor wie een gezonde, gelukkige hond in huis wil hebben.

Ontdek Start to Puppy

Heb je na het lezen van deze blog zin gekregen in een nieuwe puppy, maar weet je niet waar je zoektocht te beginnen? Onze vrienden bij Tipaw hebben een handig platform voor je, dat je gidst langs fokkers, asielen en het juiste ras voor jouw thuissituatie. Neem zeker een kijkje!

Een bezoekje aan Tipaw