Overslaan en naar de inhoud gaan
Hond en kat slapen op de bank, hier is er zichtbaar geen last van een allergie

Jeuk en allergie bij honden en katten

Wat is een allergie?

Allergie is een ongewenste reactie van het lichaam op stoffen die het lichaam binnendringen en ziek kunnen maken. Bij het eerste contact met zo’n stof treedt een afweermechanisme (immuunsysteem) in werking en worden antistoffen en afweercellen aangemaakt om de stoffen te neutraliseren. Dat gebeurt doorgaans onopgemerkt.

Bij een nieuw contact met diezelfde stof (allergeen) ontstaat in 5 tot 10 percent van de gevallen wel een ernstige afweerreactie (allergie). Vanaf dan reageert het immuunsysteem op elk contact met dat allergeen met de aanmaak van stoffen die een ontstekingsreactie veroorzaken. Je hond of kat is dan allergisch voor dat allergeen.

Het is best mogelijk dat een allergie zich pas ontwikkelt nadat je huisdier al jaren in contact is geweest met het betreffende allergeen. Het kan ook zijn dat een allergische reactie al optreedt vanaf het eerste contact.

Is je huisdier eenmaal allergisch, dan is het lichtste contact met het allergeen al genoeg om een allergische reactie teweeg te brengen. Een allergie verdwijnt niet vanzelf. Verschillende allergieën kunnen ook samen voorkomen.

Veelvoorkomende symptomen van een allergische reactie zijn:

  • Huidaandoeningen die veelal jeuk veroorzaken
  • Oogontsteking
  • Hoesten en niezen
  • Haaruitval, wat soms leidt tot kale plekken
  • Opgezet tandvlees
  • Diarree
  • Braken en winderigheid
     

een kat die ligt op bed en geknuffeld wordt door zijn baasje. Deze kat heeft waarschijnlijk geen allergie


De meest voorkomende allergieën bij honden en katten zijn:

  1. Voedselallergie, een overgevoeligheid aan een of meer bestanddelen in de voeding
  2. Vlooienallergie, een overgevoeligheid aan het speeksel van vlooien
  3. Atopie (atopische dermatitis), een overgevoeligheid aan bepaalde allergenen uit de omgeving
     

De symptomen van voedselallergie, vlooienallergie en atopie lijken sterk op elkaar. Het is daarom belangrijk dat de dierenarts eerst een diagnose stelt zodat je de juiste behandeling kunt toepassen.

Allergie en auto-immuunziekte

Allergie en auto-immuunziekte zijn verschillende aandoeningen. Het is de functie van het immuunsysteem om indringers (lichaamsvreemde stoffen) aan te vallen, maar juist niet te reageren op moleculen van het lichaam zelf (lichaamseigen). Het is dus essentieel voor het goed functioneren van het immuunsysteem dat het vreemde en eigen moleculen van elkaar kan onderscheiden.

Als het immuunsysteem ook eigen stoffen aanvalt, dan spreken we van een auto-immuunziekte. Bij een allergie komen geen lichaamseigen stoffen kijken, het lichaam reageert op allergenen (bestanddelen van natuurlijke of kunstmatige oorsprong) die van buitenaf in het lichaam komen via ademhaling, voeding of huid.
Bij een allergische reactie wordt het auto-immuunsysteem wel verstoord. Vandaar dat zowel de allergie als het auto-immuunsysteem moeten worden behandeld. De aard van de behandeling is afhankelijk van het type allergie. 


Bang dat uw huisdier allergisch is?

Contacteer ons over allergieën