Overslaan en naar de inhoud gaan
hond-kauwen-bot

Puppy praktijk⎥Help, mijn pup vernielt! Wat nu gedaan?

“Help, mijn puppy bijt! Wat nu gedaan?”

Deze blog maakt deel uit van de reeks 'Puppy Praktijk'. In deze reeks behandelt gedragstherapeut dr. ir. Joke Monteny echte praktijkcases over de opvoeding van jouw pup. De theoretische achtergrond kan je vinden in haar boek 'Welkom Puppy'.

Het behandelde onderwerp is 'vernielen'. Hierbij horen volgende pagina's uit het boek 'Welkom Puppy' : blz. 186 - blz. 199.
Alle andere behandelde onderwerpen vind je bij onze blogs onder de gezamenlijke titel Puppy Praktijk'.

De 7 handvaten

De opvoeding van jouw pup krijgt structuur door 7 steeds terugkerende handelingen. We werken de theorie van deze 7 handelingen uit, toegepast op deze ene praktijkcase 'vernielen'. Wie ook met deze vraag worstelt kan best eveneens gebruik maken van deze tips:

naughty-puppy-chew-stuffing_1.jpg

Handeling 1: Taal van de hond

Als je jong bent, wil je de wereld verkennen. Er valt van alles te ontdekken: wat is een schoen, een stoelpoot of een afstandsbediening? Hoe ruiken die dingen? Hoe smaken ze? Zijn ze misschien wel eetbaar? Kortom, voorwerpen in de muil nemen is een volledig normaal en natuurlijk gedrag voor jonge dieren. Vernielen maakt onderdeel uit van het ontdekken van hoe de wereld in elkaar zit. Bovenal ervaart je pup dit ook dikwijls als iets leuks. Dus, je pup stelt volledig normaal gedrag. Je zult enerzijds wat begrip moeten opbrengen voor zijn ontdekkingstochten maar anderzijds zul je hem ook moeten coachen.

Handeling 2: ‘Fouten’ vermijden

Om die reden is het zo belangrijk om zoveel mogelijk te vermijden dat hij fouten kan maken. Inderdaad sla al maar vast aan het opruimen: berg die rondslingerende schoenen, pantoffels, boeken, tijdschriften enzoverder veilig op en creëer een omgeving waarin je pup geen fouten maakt. Een puppyren, een kinderhekje, tijdelijke verdeling van de ruimte door middel van een afsluiting,… Het zijn allemaal handige hulpmiddelen. Maar de kauw- en ontdekkingsbehoefte van je pup zal sowieso nog een heel eind aanwezig zijn. Zorg daarom ook voor tal van speeltjes en voorwerpen waar hij wél volop kan op kauwen en onderzoeken. Kortom: wees kampioen in het creëren van een setting waarin je pup niks kan vernielen.

Handeling 3: ‘Gewenst’ gedrag versterken

Start zelf eens met het spelen met je pup zijn speeltjes. Grote kans dat je pup zijn interesse gewekt is en hij komt meespelen met jou. Twee vliegen in één klap: je pup speelt met het ‘juiste’ speelgoed en hij wordt er nog eens voor beloond. Immers, samen spelen is dubbel zo leuk. Al snel heeft jouw pup een volledig, sterk melkgebit. Bied hem dus voldoende materiaal aan waarop hij wel mag kauwen, zoals botjes, hoefjes, hertengewei, calciumbotten, bullepezen enzoverder. In de handel is er voldoende te vinden. En denk eraan: wat zou jij leuker vinden? Kauwen op een stukje pure rubber zonder smaak of kauwen op een kauwgum met een smaakje? Of... wat vindt een kind leuker? Knabbelen en likken aan een smaakloos stokje of aan een lolly? Idem voor je puppy!

Handeling 4: ‘Ongewenst’ gedrag negeren

Je pup knaagt eventjes aan een balpen... Of je zou het ook als volgt kunnen interpreteren: hij 'onderzoekt' die balpen. Als het onschadelijk is voor hem, en van weinig waarde voor jou dat hij het eventjes personaliseert met een tandafdrukje (later vind je het mogelijks zelfs een grappig en leuk aandenken), knijp dan eventjes een oogje dicht. Grote kans dat hij er maar niks aan vindt en na enkele tellen de balpen alweer laat liggen.

Handeling 5: Op intentie van ‘fout’: ombuigen

Begin je kampioen te worden in het voorspellen van het gedrag van je pup? Dan pas wordt het gemakkelijker. Immers, niks is handiger dan nog voordat hij iets te pakken krijgt en het beknabbelt, het voorwerp rustig weg te leggen. Doe maar alsof je dit volledig per toeval deed.

Handeling 6: Alternatief gedrag aanleren

Voor je pup is het dus niet evident om een onderscheid te maken tussen 'Kijk, speelgoed dat ik mag beknabbelen!' en 'Dat is geen speelgoed en dat mag ik niet eventjes ontdekken met mijn tanden.' Probeer je pup daarom zo veel mogelijk te helpen: speel veel samen met zijn speelgoed, wissel af en maak speelgoed aantrekkelijk. Zaken die geluid maken, die vernield kunnen worden, waarin iets lekkers te vinden is, waarop je kan kauwen,... Nodig je pup uit om daarmee bezig te zijn.

Handeling 7: (On-)gebruik van straf

Is hij al aan het vernielen? Heeft hij je schoenen al vast? Dan ben jij te laat. Wees vooral boos op jezelf, maar geef je pup geen uitbrander en laat hem ook niet schrikken. Ja, deze methodes zullen werken, maar je wilt die eerste dagen en weken toch een goede band opbouwen met je pup?Het bestraffen van normaal gedrag (zoals de wereld willen ontdekken en daarbij soms eens iets vernielen) komt zijn ontwikkeling totaal niet ten goede. Wees rustig en in nood neem je gewoon het voorwerp op een rustige manier weg van hem, zonder enige emotie of straf. En: volgende keer leg je meer nadruk op de vorige handvaten!

 


Ja, hou me op de hoogte van komende evenementen, lessen, lezingen of workshops over & voor puppies!