Reizen binnen Europa
Een bestemming kiezen
Als je van plan bent te reizen met je huisdier, is het goed om vooraf bij je vakantieadres te informeren of huisdieren welkom zijn. Vraag dan ook meteen naar de regels rond hun aanwezigheid.
Bij een reis naar het buitenland moet je rekening houden met de reisduur, het klimaat en de conditie van je huisdier. Sommige huisdieren kunnen bijvoorbeeld niet goed tegen autoreizen of te hoge temperaturen. Wil je jouw huisdier graag mee op vakantie, dan zal je de bestemming van je reis hieraan moeten aanpassen.
Reizen binnen Europa
Voor het reizen met honden, katten en fretten binnen de EU gelden sinds 3 juli 2004 de volgende eisen:
- Alle honden, katten en fretten hebben een EU-paspoort nodig als zij op reis gaan naar het buitenland.
- Honden, katten en fretten moeten ter identificatie een chip hebben. Vergeet niet het chipnummer en uw adresgegevens bij een databank te laten registreren.
- Alle honden, katten en fretten moeten zijn ingeënt tegen rabiës (hondsdolheid), minstens 21 dagen voor vertrek. De dierenarts moet dit aantekenen in het paspoort.
- Sinds 1 januari 2012 is voor het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Malta en Zweden geen bloedtest meer nodig omdat de eisen voor de rabiës inenting in de gehele EU gelijk zijn getrokken. Ook hier geldt dus dat een eerste rabiësinenting tenminste 21 dagen voor vertrek gegeven moet worden. Ook Noorwegen, geen EU-land, heeft zich hierbij aangesloten. Wel is voor een aantal van deze landen en voor Finland nog een behandeling tegen wormen verplicht voor honden.
- Als je reist naar landen die wel in Europa liggen maar niet bij de EU horen, kunnen andere eisen gelden.
Verplicht of aangeraden?
Officieel is vaak alleen de hondsdolheidvaccinatie bij het overgaan van de grens verplicht voor je hond, kat of fret, maar toch is het verstandig om ervoor te zorgen dat jouw huisdier goed is ingeënt tegen alle ziekten die kunnen voorkomen. In het buitenland zijn er soms ziekten die in ons land niet (meer) voorkomen.
Je wilt uiteraard voorkomen dat jouw huisdier daarvan ziek zou worden of, erger nog, dood zou gaan. Ziekten zoals hartwormziekte en leishmaniose en door teken overgebrachte ziekten zoals babesiose en de ziekte van Lyme kunnen in grote delen van Europa en daarbuiten worden opgelopen. Bescherm je huisdier hier dus tegen. Ook zijn er ziekten die dieren kunnen doorgeven aan mensen.
Deze ziekten worden ook wel zoönosen genoemd. Een voorbeeld daarvan is besmetting met de vossenlintworm: via de ontlasting van besmette honden en katten kunnen ook mensen hiermee besmet worden en ernstig ziek worden. Voor meer informatie kan je terecht bij de dierenarts.
Bezoek deze webpagina over het meenemen van je huisdier op reis geschreven door het LICG voor meer informatie. Lees hier over op reis gaan met je hond of kat met de auto of het vliegtuig.
Graag nog eens met een dierenarts gesproken om zeker te zijn?
Een gratis boek voor wie reist met z'n hond!
Het team van WelloPet schreef mee aan het boek "Op reis met je hond" van Borgerhoff & Lamberigts (136 p. incl. illustraties met kleur, 19,99 €).
Onze leverancier van hondenvoeding Hill's schenkt 30 exemplaren(*) gratis weg aan iedereen die een extra vakantieverpakking koopt van Hill's droge voeding.
(*) Info en voorwaarden op de themapagina 'vakantie'! Zolang de voorraad strekt.