Overslaan en naar de inhoud gaan
Tandsteen Hond

Tandplak en tandsteen bij honden & katten: WelloPet zet zijn tanden erin!

Bij honden en katten komt tandplak en tandsteen zeer vaak voor. Beginnend tandplak wordt gewoonlijk door de eigenaar niet gemakkelijk opgemerkt. Vaak zijn de tandproblemen (ten gevolge van tandplak en tandsteen) reeds wat verder gevorderd vooraleer er aan de alarmbel getrokken wordt.

 

Hoe herken ik tandplak en tandsteen?

Het herkennen van tandplak en tandsteen is niet altijd even gemakkelijk. Een honden- of katteneigenaar merkt al snel een slechte mondgeur op.

Beginnend tandplak zie je niet gemakkelijk. Dit kan enkel door met een wit doekje over de tanden te wrijven. Als je gele plak op het doekje ziet dan weet je dat dit beginnend tandplak is. Snel handelen is dan de boodschap!

In een wat verder gevorderd stadium zie je een geel-bruine aanslag op de tanden kleven.
 

Bij tandsteen zijn er soms echte brokken kalk te zien op de tanden.

Een ontstoken tandvlees herken je aan een rode rand, die bij aanraking snel bloedt.

Lossen tanden kunnen aanleiding geven tot een slechtere eetlust of het laten vallen van eten uit de mond. Maar dikwijls slikken deze dieren het eten binnen zonder te kauwen of gaan ze met een scheve kop kauwen. Zij doen dit zodat ze de pijnlijke kaak niet hoeven te gebruiken.

hond tanden

Hoe ontstaat tandplak en tandsteen?

Tandplak ontstaat door voedselresten en bacteriën die op de tanden blijven kleven. Zo wordt er een biofilm gevormd op te tanden.
Een biofilm is een laag micro-organismen, omgeven door zelfgeproduceerd slijm, en is vastgehecht aan een oppervlak. Deze biofilm zal dan door mineralen in het speeksel mineraliseren en verkalken tot tandsteen.

De gevolgen van tandplak en tandsteen

Tandsteen en tandplak lokaliseren zich voornamelijk op de overgang van de tandkroon naar de tandwortel. Op deze manier ontsteekt het tandvlees van je huisdier. Deze ontsteking zorgt voor pijn en een slechte geur. Geleidelijk aan duwt het tandsteen het tandvlees naar boven (bovenkaak) of naar onder (onderkaak). Het tandvlees zal zich zodanig terugtrekken dat de wortel van de tand bloot komt te liggen. Samen met verdere afbraak van de tandligamenten zorgt dit proces voor losse tanden.

 

Dit zorgt uiteraard voor veel pijn, ook al kunnen onze huisdieren dit zeer goed verbergen. Bij dit ganse proces zijn veel bacteriën betrokken. Deze bacteriën zullen via de bloedbaan ontstekingen veroorzaken op andere plaatsen in het lichaam zoals de nieren, hartkleppen en gewrichten.

kat tanden

De behandeling

Door systematisch het tandplak weg te halen, voorkom je dat er zich tandsteen vormt. Tandplak weghalen kan je als eigenaar door het gebit van je huisdier zo frequent mogelijk (dagelijks of meerdere malen per week) te poetsen. Het is interessant om te weten dat een beginnende tandvleesontsteking omkeerbaar is.

 

Je dierenarts zal een ultrasone gebitsreiniging aanraden wanneer je huisdier al last heeft van tandsteen of een ergere tandvleesontsteking. Bij deze behandeling wordt het gebit van je huisdier, onder verdoving, mechanisch gereinigd en eventuele slechte tanden getrokken.

 

Na zo’n gebitsreiniging heeft je hond of kat terug een propere mond. Jij kan dan deze mond verder onderhouden door regelmatig te poetsen.
 

Wil je onze info over gebitsreiniging bij de hand? Download dan hieronder onze infofiche door het formulier in te vullen.

In de onderstaande foto's kan je zien wat een goede reiniging wel kan doen!

 

kies tandsteen voor 1.png
Kies tandsteen na 1.png
Hoektand tandsteen voor.png
Hoektand tandsteen na.png

 

Hoe tandplak en tandsteen voorkomen?

Wij raden aan om zo vroeg mogelijk een dagelijkse gebitsverzorging aan te leren bij je hond of kat. Dit is de beste manier om tandplak en tandsteen te voorkomen. Daarnaast kan je met speciale dieetvoeding en gebitsverzorgende kauwproducten ook al een groot deel van tandplak voorkomen, maar we geven de voorkeur aan een regelmatige poetsbeurt.

Lees hier ook onze tips voor een goede tandenverzorging van je hond

In deze video toont onze dierenarts Celine Decaluwe hoe jij de tanden van jouw hond of kat kan verzorgen!

Gebitscontrole voor je hond of kat?

Neem het zekere voor het onzekere, preventie helpt! 
Kom even langs voor een gebitscontrole van je hond of kat. Tip van WelloPet: in de jaarlijkse preventieve gezondheidscheck is een gebitscontrole sowieso standaard voorzien als één van de vaste onderdelen.

Maak een afspraak online >>

Ieder jaar in maart biedt het team dierenartsen van WelloPet gratis gebitscontroles aan voor jouw huisdieren.
Lees meer over deze themamaand 'een gezond gebit'.