Overslaan en naar de inhoud gaan
hond-verlatingsangst

Verlatingsangst bij honden

Wat is verlatingsangst?

Verlatingsangst wordt gedefinieerd als “angst om in de steek te worden gelaten” en komt voornamelijk voor bij kinderen. We zien vaak kinderen jonger dan 2 jaar die enorm angstig worden wanneer ze gescheiden worden van hun ouders. Ze vertonen dan tekenen van angst, acute zindelijkheidsprobleem, fysiek ongemak en destructief gedrag. Uit onderzoek blijkt dat deze angst meestal ontstaat ten gevolge van trauma’s. Ook bij honden komt verlatingsangst voor. Wanneer honden verlatingsangst voelen, vertonen ze hetzelfde soort symptomen: huilen, blaffen, ontsnappen, destructief gedrag, overtollige speekselproductie, piepen of staren naar waar ze hun baasje de laatste keer gezien hebben. Het verschil met verlatingsangst bij kinderen is dat dit bij honden kan voorkomen op eender welke leeftijd en dat de reden niet altijd duidelijk is. Daarom is het belangrijk dat u weet hoe u omgaat met een hond met verlatingsangst.

Zorg voor rust en veiligheidsgevoel

Ervoor zorgen dat uw hond over zijn verlatingsangst heen geraakt, vereist intensieve zorg en begeleiding. Wees dus bereid om tijd vrij te maken om met uw hond te werken aan zijn angst. Het allereerste begin is het creëren van rust en een veiligheidsgevoel voor uw hond: maak dagelijks tijd voor uw hond om samen te ontspannen en geef hem het gevoel dat hij veilig is bij u en uw huis. Pas daarna kan u overgaan tot het aanpakken van de verlatingsangst.

verlatingsangst bij honden-1084165.jpg

De verlatingsangst aanpakken

Hoe kan u deze angst nu juist aanpakken? De eerste stap is om de negatieve associatie met de trigger, in dit geval u die het huis verlaat, te laten verdwijnen. Dit gebeurt door het desensibiliseren van de trigger-associatie. Dit betekent dat u de trigger zodanig vaak gaat aanbieden tot er geen emotionele reactie meer optreedt bij uw hond. In dit geval gaat het dus over triggers die de hond associeert met uw vertrek: het oppakken van uw sleutels, uw jas aandoen, uw schoenen aandoen enzovoort. 

De volgende stap is om uw hond aan te leren om alleen te zijn. Wij raden u ten zeerste aan om dit langzaam op te bouwen. Specifiek betekent dit dat u wacht tot uw hond rustig is en dan tot bij de deur stapt. U stopt bij de deur en checkt de houding van uw hond. Loop dan weer terug zonder buiten te gaan. 

Afhankelijk van de rustige houding van uw hond, kan u dan overgaan naar de daarop volgende stap: open de deur, ga naar buiten, sluit de deur en kom terug naar binnen. 

Wel of geen dag zeggen

Recent is uitgewezen dat de hartslag van honden verlaagt wanneer mensen even de tijd nemen om afscheid te nemen voor het vertrek. Dat druist in tegen het advies dat eerdere jaren steeds werd gegeven; namelijk om je hond net niet dag te zeggen voor je vertrekt.

Uiteraard is het belangrijk dat dit afscheid gebeurt op een rustige en bevestigende manier. Vooral bij honden die gevoeliger zijn aan de houding van de mensen rondom hen is dit heel belangrijk. Dus wel even dag zeggen kan best! Een rustig aaitje en zoen, kunnen bijdragen aan een rustig vertrek. 

Het belang van herhaling en geduld

Herhaal al deze stappen altijd meerdere malen voordat u overgaat naar de volgende stap. Let wel op, beperkt het aantal keren dat u dit doet per dag, 2 tot 3 maal per dag is voldoende. Als u het te vaak op een dag gaat doen, creëert u opnieuw bezorgdheid bij de hond. Een stap verder is dan dat u buitengaat, de straat op gaat en terug het huis binnen gaat. Zoals deze stappen duidelijk maken, is het belangrijk om de tijd dat de hond alleen is geleidelijk aan op te bouwen, van seconden naar minuten, zodat hij uiteindelijk enkele uren alleen kan blijven. 

De manier waarop u uw hond over zijn verlatingsangst helpt, laat duidelijk zien dat u hiervoor redelijk wat tijd zal moeten vrijmaken. Vermijd dat de hond alleen is tijdens dit proces en probeer dus thuis te werken, tijd vrij te nemen van het werk op voor dagopvang te zorgen. Zorg ook dat u geen uitvoerig afscheid neemt van de hond wanneer u het huis verlaat, zodat u het goede voorbeeld geeft aan de hond. Zorg ten slotte dat uw huis een aangename plek is voor uw hond om alleen te zijn. Als uw hond zich goed voelt, zal hij waarschijnlijk minder problemen hebben met alleen zijn.

Succes! 

 

Met veel dank aan de auteur Ineke Vander Aa van Shewolf Dog Coaching

Stel ons jouw vraag >>

Heb je vragen rond gedrag van honden? Ontdek hier wat onze gedragsbegeleiders en gedragstherapeuten voor jou kunnen doen!