Overslaan en naar de inhoud gaan
oudere hond die slaapt

Heupdysplasie bij de hond

Wat is heupdysplasie bij de hond?

Als hondenbaasje heb je ongetwijfeld al gehoord van heupdysplasie, maar wat is het nu precies? Heupdysplasie wordt ook vaak afgekort als HD en is een afwijking aan het heupgewricht. Door een ondiepe gewichtskom of en stompe gewrichtskop zien we dat de heupkop niet diep genoeg in de gewrichtskom zit. Hierdoor ontstaat op termijn artrose die, afhankelijk van de graad van heupdysplasie, bij de ene hond vroeger ontstaat dan bij de andere hond.

Heupdysplasie-en-heupluxati.gif

Wat zijn de oorzaken van heupdysplasie?

Heupdysplasie wordt ook wel een ‘multifactoriële aandoening’ genoemd. Dit betekent dat er verschillende factoren een steentje bijdragen in het HD proces.

Zo is erfelijkheid een zeer belangrijke factor. Dit wil zeggen dat ouderdieren met heupdysplasie een grotere kans hebben om puppy’s voort te brengen met heupdysplasie dan ouderdieren zonder heupdysplasie. Vaak wordt gedacht dat als de ouderdieren getest zijn op heupdysplasie en beiden gezond verklaard werden, dat de puppy’s geen heupdysplasie kunnen ontwikkelen. Dit is een foute gedachte, we zien wel degelijk dat deze puppy’s ook problemen kunnen krijgen, aangezien de ziekte niet alleen erfelijk bepaald is. We raden af om met honden te fokken die heupdysplasie hebben.

We weten ook dat heupdysplasie voornamelijk bij grote hondenrassen (denk maar aan de Duitse en Mechelse herder, golden retriever, labrador,…) voorkomt, maar we zien het af en toe ook bij kleinere hondenrassen.

Voeding speelt ook een grote rol. Zo kan een foute voeding (bv te energierijk) heupdysplasie bevorderen door bv een te snelle groei, maar ook door overgewicht. Daarnaast kan verkeerd gebruik van supplementen (calcium en vitamine-D) het ontstaan van heupdysplasie in de hand werken.

Honden met een groter risico op heupdysplasie, of waarvan het HD probleem reeds gekend is, belasten de heupen best niet teveel. Zo is het afgeraden om trappen te laten lopen en frequent te laten springen (in en uit de zetel, auto,…).

Hoe weet ik of mijn hond heupdysplasie heeft?

Als eigenaar merk je dat je hond stijf beweegt in de achterhand, het dier kan manken of moeilijk gaan zitten en opstaan.

Jouw dierenarts kan, na zorgvuldig onderzoek, een vermoeden hebben van heupdysplasie. Dit moet altijd bevestigd worden door röntgenfoto’s. Hierbij wordt gekeken naar de vorm van zowel de heupkop als de heupkom en hoe deze twee in elkaar zitten. Daarnaast kijken we ook naar de aanwezigheid van artrose.

heupdysplasie-hond-2 .jpg

Wat valt er aan te doen?

Een medicijn om heupdysplasie te genezen bestaat niet. We kunnen heupdysplasie op verschillende manieren aanpakken: conservatief of chirurgisch.

Met medicatie kunnen we progressie van de ziekte voorkomen, beschadigd, kraakbeen kan herstellen en de pijn wordt gestild. Vaak gaat het om ontstekingsremmers die langdurig gegeven worden.

Vaak combineren we medicatie met rust of aangepaste beweging (zoals hydro- en fysiotherapie), aangepaste voeding en geschikte gewrichtssupplementen. Aangepaste beweging is belangrijk bij honden met heupdysplasie omdat de hond geen spieren mag verliezen. Verliest de hond wel spieren, dan verergeren de klachten. Vermijd daarbij dat je hond een langdurige inspanning doet, vaak is het beter om frequent enkele minuten beweging te geven. Hydrotherapie is daarbij ideaal, aangezien de hond tijdens het zwemmen zijn gewrichten niet belast en toch zijn spieren onderhoudt, of opbouwt.

Tegenwoordig kunnen we met voeding ook heel wat klachten voorkomen en behandelen. Daarbij is het zeer belangrijk dat het dier op een juist gewicht staat. Overgewicht zorgt enkel maar voor overbelasting van de gewrichten en dus ook de heupen. Met de voeding Hills metabolic mobility zien we, naast een geleidelijke gewichtsvermindering, een verbeterde mobiliteit na 21 dagen en het ondersteunt de gewrichten van je dier. Vaak zorgt dergelijke voeding ervoor dat er minder pijnmedicatie nodig is.

Voedingssupplementen kunnen in veel gevallen ook een groot stuk ondersteunen en ontsteking ter hoogte van de gewrichten wegnemen. Deze gewrichtssupplementen bevatten bouwstenen van het gewrichtskraakbeen en gewrichtsvocht zoals chondroïtinesulfaat en omega 3 en 6 vetzuren. De Flexadin supplementen bevatten bijkomend collageen type 2, die de ontsteking uit de gewrichten haalt.

Daarnaast bestaan er verschillende operatietechnieken, deze worden toegepast bij de ernstige gevallen of wanneer heupdysplasie reeds op zeer jonge leeftijd wordt vastgesteld. Hieronder de meest gebruikte technieken:

  • Het kantelen van de heupkom over de heupkop. De heupkom wordt op meerdere plaatsen doorgezaagd, gekanteld totdat de heupkop goed in de heupkom past en weer vastgezet met metalen schroeven. Hierdoor ontstaat er een betere aansluiting. Deze operatie wordt uitgevoerd bij jonge honden (ouder dan 8 maanden)
  • Het weghalen van de heupkop. De heupkop wordt niet vervangen, maar de omliggende spieren zullen na de operatie de functie van het gewricht overnemen. In sommige gevallen wordt er gekozen om een kunstheup in de plaats te zetten, dit hangt af van geval tot geval.

Hoe kan je je hond met heupdysplasie nog meer in de watten leggen?

Je kan het leven van je hond vergemakkelijken door de gewrichten te ontlasten, hierbij enkele tips.

Orthopedisch hondenbed small tot X-Large

Dit orthopedisch bed kan je gebruiken bij je hond die reeds last heeft van heupdysplasie, maar ook om de gewrichten te ontlasten bij honden die nog geen problemen hebben. Bovenop de normale schuimrubberen vulling zijn deze orthopedische hondenbedden voorzien van een 3 cm dikke laag memory foam die ervoor zorgt dat het lichaamsgewicht van jouw hond vele malen beter wordt verdeeld over het hele hondenbed.

Kenmerkend voor deze orthopedische hondenbedden is het feit dat de memory foam zich naadloos aanpast aan de lichaamsvormen van je hond. Hierdoor worden de gewrichten van jouw hond volledig ontlast wat de gesteldheid van je hond aanzienlijk zal verbeteren. Wanneer je hond het hondenbed verlaat krijgt het bed zijn eigenlijke vormen terug.

Hondenloopplank

Vermijd dat je hond trappen moet doen of in en uit de auto moet springen. Een hondenloopplank is de oplossing om onze hond op een gezonde en veilige manier in en uit de auto te laten of trappen te laten doen.

Carelift

Honden die, ondanks operatie, medicatie, voeding of supplementen, nog te zwak zijn in de achterhand kan je met een tuigje een comfortabele en veilige ondersteuning geven om het voortbewegen van je hond te verbeteren.

Het tuig kan gebruikt worden met alleen het achterste deel, alleen het voorste deel of met zowel het voorste als het achterste deel voor honden die wat meer hulp nodig hebben. Het full-body tuig (voor + achter) is comfortabel voor de hond en kan prima full-time gedragen worden. Op deze manier kan je jouw huisdier elk moment hulp bieden.

De carelift is uitstekend geschikt om huisdieren de trap op, voertuigen in, meubels op, bij gladheid of naar buiten te helpen. Ook kan het gebruikt worden om wat assistentie te geven wanneer je met jouw hond gaat wandelen.

Contacteer onze dierenarts voor meer informatie