Overslaan en naar de inhoud gaan

Spelen met jouw kat: hoe het beter kan

mijn kat speelt niet

Spelen met jouw kat: hoe het beter kan

Mijn kat speelt niet! De mythe doorprikt.

In het kattenadoptiecafé DreamCATchers vzw te Gent komen een paar statements van de bezoekers steeds terug.

  • “O, die is prachtig!”, is waarschijnlijk de nummer één zin die we te horen krijgen. Volledig terecht natuurlijk!
  • De andere uitspraak die we vaak horen is: "maar mijn kat speelt niet hoor”.

We vonden het dus belangrijk om deze mythe voor eens en voor altijd de wereld uit te helpen. Elke kat speelt – of beter elke kat jaagt. Want wat wij spelen noemen, is voor hen eigenlijk jagen. Elke kat heeft een aangeboren jachtinstinct. Iets wat wij als mens niet hebben en dus ook niet kennen. En daar wringt net het schoentje wanneer het op “spelen” aankomt. Er is geen makkelijke manier om dit te zeggen… maar je doet het gewoon verkeerd.

Het goede nieuws is dat we graag helpen.

Volgorde aan jagen

De eerste opdracht van de dag: denk als een kat.

Nee nee, je hoeft jezelf niet te wassen met je tong en dat ronken is best schattig, maar klinkt bij mensen toch meer als een vreemde verkoudheid dan spinnen. Met denken als een kat bedoelen we dat je moet nadenken over hoe jij je zou voelen als je op iets aan het jagen bent.

Er is namelijk een volgorde aan jagen. Het begint met het staren of gadeslaan van de prooi. Eenmaal we goed weten hoe die prooi beweegt, gaan we over naar het stalken, ofwel laag over de grond in stukjes dichterbij komen. In dit gedeelte komt ook de overbekende poepwiggle. Daarna zijn er de sprongetjes om uiteindelijk de prooi te vangen en te doden. We dagen je uit om de hele oefening zelf eens uit te proberen met jouw kat(ten). Videos hiervan mogen naar denkalseenkat@wearedreamcatchers.be.

Maar nu even serieus: het is belangrijk dat katten dit volledige patroon kunnen doorlopen om een volwaardig jachtgevoel te krijgen. Elke fase in het jachtproces duurt gemiddeld zo’n 3 a 5 minuten. Speelmuisjes die ergens gewoon liggen, zijn veel te saai - of te dood - voor jouw high maintenance Garfield.

Hengelen voor de kat 

Wat voor de meeste katten wel werkt is een hengel. Dit is een speeltje dat via een touwtje aan een stok vast hangt. Zo'n speelsessie leunt dan ook het dichtste aan bij de echte jachtervaring van de kat.

Ook met een hengel krijgen we echter vaak te horen dat de kat er niet mee speelt.

Dus komen we bij onze volgende tip: wees een vogel!

Wanneer je de hengel vast hebt, ben jij de vogel. Ga in het rond vliegen en beweeg die hengel dus ook aan een hoge snelheid. Af en toe zien we iemand met de hengel recht voor de neus van de kat bewegen. Wat voor een vreemde vogel is dat. Na een tijdje kan het zijn dat de kat gaat reageren, maar de kans is groot dat het meer uit frustratie is dan uit plezier. Vergeet ook niet dat alle fases van het spelen doorlopen moeten worden. Wanneer Garfield dan eindelijk zijn gefantaseerde lasagne achterna aan het hollen is, moet hij op het einde ook een beloning krijgen. Sluit het spel dus steeds af met een maaltijd of een (gezond!) snackje. 

Katten zijn solitaire jagers, dus wanneer je meerdere katten in huis hebt is het belangrijk om de speelmomenten niet in groep te doen en voldoende speelgoed te voorzien voor elke kat.

Als je kat na meerdere pogingen toch nog niet wild is van de hengel, zijn er uiteraard nog tal van opties. Sommige katten spelen heel graag met balletjes. Je hebt ook muisjes die leuk kunnen zijn.

Hierbij is het belangrijk om het speelgoed niet te laten rondslingeren. Zo verliest de kat zijn interesse in het speeltje, want ze hebben dit namelijk al eens gedood. Zelfs katten weten dat muizen niet kunnen herrijzen, dus zorg dat je ergens een grote doos hebt staan waar alle speeltjes in verdwijnen. Je kan er dan af en toe een “nieuw levend muisje” uit toveren.

Andere katten zijn erg gemotiveerd door voedsel, dus dan kan je ook letterlijk met de snoepjes smijten van de ene kant van de kamer naar de andere. Zo kan je ook jouw kat in beweging krijgen. 

Ontdek alle hengels en knuffelvissen (trappelkussens) in de vestigingen van WelloPet. We helpen je graag!
WelloPet doneert 10% van de verkoop van knuffelvissen aan DreamCATchers vzw

Drugs voor katten 

Misschien ben je al bekend met de Stinkvis. Het is een soort knuffelkussen voor katten gevuld met kruiden, oftewel drugs voor katten! Zo heb je kattenkruid of Catnip, maar ook valeriaan en matabi. Wij noemen dat drugs voor katten omdat ze er helemaal gelukkig van worden, maar geen paniek, er zijn totaal geen bijwerkingen of verslavingen.  

Zo’n knuffelkussen is ideaal om aan de kat te geven wanneer ze goed gejaagd hebben. Zo kunnen ze al die opgebouwde energie even kwijt in het kussentje. Zie het als een prooi die ze dan volledig kunnen doden op hun manier. Door er hun klauwen en tanden in te zetten en met hun achterpoten de genadeslag te geven. Ja, het klinkt soms brutaal, maar katten zijn roofdieren. En we beloven plechtig dat het knuffelkussen er niets van zal voelen.

Een ander leuk idee met kattenkruid of valeriaan is dat je de speeltjes steeds een aanlokkelijke geur kan geven door wat kruiden in de grote doos met al het speelgoed toe te voegen. Bij valeriaan raden we wel een tupperwaredoos aan, want dat ruikt een beetje zoals stinkvoeten. 

We willen ook nog even een opmerking geven over laserlampjes. Hoewel dit vaak een effectief speeltje is voor katten, ontbreken hier enkele schakels in het jachtproces. Zo krijgen ze met het lichtje nooit een eigenlijke prooi te pakken. Dit kan tot frustratie leiden. Sommige katten zijn nadat je de laser weggestopt hebt, nog op de loer om het lichtje te vangen. Probeer dus telkens wanneer je met een laser speelt iets te hebben dat ze ook effectief kunnen vangen en beloon hen op het einde zeker met een maaltijd of snack. We raden af om dagelijks een laser als speelgoed te gebruiken.

Werk, werk, werk 

Eigenlijk komt het erop neer dat met je kat spelen, werken is. Ze hebben dagelijks minimaal tien minuten speel- of jachttijd nodig om gelukkig te zijn en dat liefst verspreid over drie verschillende momenten. Gemiddeld heeft een kat in de natuur tot twintig jachtmomenten. Hier hoort ook een routine bij. Kies een vast moment uit, bijvoorbeeld net voor je je kat eten geeft. Op die manier krijg je Garfield aan het spelen. 

De gouden regel blijft: have fun with it! Het is een leuk moment tussen jou en je kat waardoor je de band kan versterken. Veel speelplezier!


Met veel dank aan de auteurs van kattenadoptiecafé DreamCATchers vzw te Gent
WelloPet doneert 10% van de verkoop van knuffelvissen aan DreamCATchers vzw

Lees meer over gedragsbegeleiding voor katten >>

Heb je vragen rond gedrag van katten? Ontdek hier wat de gedragsbegeleiders en gedragstherapeuten van WelloPet voor jou kunnen doen!
Je kan ook een “speel met je kat”-les-avond in je eigen living boeken. Voor meer info hierover kan je mailen naar hello@wearedreamcatchers.be