Overslaan en naar de inhoud gaan
Witte druiven

Druiven en rozijnen

Zijn druiven schadelijk?

Tot op heden is vergiftiging door druiven of rozijnen alleen waargenomen bij honden, en soms worden ook bij herkauwers symptomen gezien. Waarom ze zo giftig zijn voor honden is onbekend en ook de gevoeligheid lijkt sterk te variëren van hond tot hond.

Er zijn vermeldingen van een giftige werking vanaf ongeveer 20 gram druiven per kg lichaamsgewicht, bij rozijnen kan dit al vanaf 3 gram per kg lichaamsgewicht zijn.

Ook voedingsmiddelen waarin deze zoetigheden verwerkt zijn, zoals krentenbrood en rozijnencakes, kunnen dus problemen veroorzaken! 

 

hond die geen druiven heeft gegeten

 

Braken en diarree zijn de eerste tekenen van vergiftiging en dit treedt meestal op in de eerste 6 tot 12 uur na de inname.

Andere verschijnselen zijn sloomheid, niet eten, buikpijn, zwakte, uitdroging, veel drinken en rillen. Binnen 24 tot 72 uur na de inname kan acuut nierfalen ontstaan, met een daling van de urineproductie tot gevolg. Wanneer er geen urine meer wordt geproduceerd, zijn de vooruitzichten slecht en wordt meestal gekozen voor euthanasie.

Raadpleeg direct uw dierenarts als u vermoedt dat uw hond dit heeft gegeten.

Voor meer informatie kunt u de webpagina vergiftiging bij huisdieren raadplegen, geschreven door het LICG.

 

Bang dat uw hond deze zoetigheden heeft gegeten?

Contacteer ons over druiven- of rozijnenvergiftiging