Overslaan en naar de inhoud gaan
katten_introduceren

Een nieuwe kat introduceren bij jou thuis


We krijgen vaak de vraag hoe je het voor elkaar krijgt dat meerdere katten gelukkig zijn samen, en hoe je best een nieuwe kat aan je huidige bewoner introduceert.
Katten aan elkaar introduceren is een moeizaam en langdurig proces zonder garantie tot succes.

Wij delen in deze blogpost graag onze ervaringen met het introduceren van nieuwe katten die misschien ook voor jou van pas kan komen als je je kattengezin gaat uitbreiden.  

Hoe pakken wij het aan?

Als je huidige kat toegang heeft tot het volledige huis of appartement ga je er als eerste voor zorgen dat je één van deze kamers gaat afsluiten. Deze kamer wordt de thuis van je nieuwe kat; zorg er dus voor dat alles voorhanden is. Een kattenbak, vers (stromend) water, een eetbakje, krabmogelijkheden en verschillende speeltjes om hem of haar te entertainen. De nieuwe kat kan de ruimte naar believen gaan afbakenen. Houd de deur vooraleerst gesloten. Zelfs met de deur dicht zullen beide katten elkaar kunnen ruiken. Dekentjes of speeltjes uitwisselen tussen beide katten, kan je van tijd tot tijd eens doen. Laat de katten voldoende wennen aan de nieuwe situatie. 

nieuwe kat_768x505.jpg

Positieve associaties 

Als je merkt dat beide katten niet meer vijandig reageren als ze in de buurt van de deur komen, is het tijd voor de tweede stap. Omdat jouw kat de nieuwkomer potentieel als indringer kan beschouwen, is het belangrijk dat beide katten positieve linken leggen aan de nieuwe kattengeur. Het is als mens misschien moeilijk te begrijpen, maar jouw viervoeter is er echt heel bang voor dat er niet voldoende te eten zou zijn voor twee. Biedt aan weerskanten van de deur eten aan! Hierdoor stel je de katten gerust. Beide katten gaan de positieve geur van het eten ook linken aan de nieuwe geur van de andere kat. Als het goed is zullen beide katten geleidelijk aan steeds minder vijandig gaan reageren op de ander. Gebruik je kennis van de kattentaal en kijk of de katten op hun gemak zijn of niet. Is dat het geval, mag je gaan experimenteren. Plaats de potjes steeds dichter bij elkaar of doe iets creatiefs met de deur: plaats een groot karton in de deuropening, zet de deur op een kiertje, hang een dekentje op en laat de deur open. Blijf hierbij steeds aandachtig voor de lichaamstaal van de katten. 

nieuwe kat_768x505.jpg

De eerste face to face ontmoeting

Als jouw inventieve deurcreaties geen uitdaging meer vormen voor beide katten, kan je overgaan tot de laatste stap, waarbij je je nieuwe kat toegang geeft tot het volledige huis. Als je nieuwe kat de nieuwe omgeving mag gaan verkennen, is het voor jou het perfecte moment om uitgebreid de aandacht van één van beide katten op te eisen. Idealiter heb je zelf een handlanger die jou met dit proces kan gaan helpen. Geef je nieuwe, of de bestaande, kat snoepjes, speel uitvoerig met speeltjes en hengels of geef je kat een uitgebreide borstelsessie – doe gewoon iets wat zij of hij graag heeft. Op die manier is de kat bezig met jou en niet met de nieuwe, potentiële indringer. Laat de ontmoeting zolang doorgaan, tot je aan één van de katten kan zien, dat hij toch liever in zijn veilige ruimte is. Herhaal de ontmoetingen, tot ze elkaars nabijheid tolereren.  

nieuwe kat.jpg

Eind goed al goed?

Er is geen garantie dat beide katten elkaars favoriete speelkameraadjes gaan worden. Zoals eerder vermeld, is het vooral belangrijk dat je hen de nodige tijd geeft om aan elkaar te wennen. Let tijdens het introductieproces steeds goed op de lichaamstaal van beide katten. Ben je niet zeker of iets goed verloopt, informeer je dan bij een expert zoals de dierenarts of een kattengedragstherapeut. Als de katten elkaar eenmaal tolereren, zorg dan dat ze beide voldoende schuilplekjes op verschillende hoogtes hebben, zodat ze elkaar uit de weg kunnen gaan wanneer nodig.

nieuwe kat.jpg

Je kan katten niet forceren om schattig samen in een mandje te gaan liggen, je kan hen alleen de nodige tijd en ruimte geven om zichzelf veilig te voelen en een stabiel territorium af te bakenen. Succes!


Met veel dank aan de auteurs van kattenadoptiecafé DreamCATchers vzw te Gent

Lees meer over gedragsbegeleiding voor katten >>

Heb je vragen rond gedrag van katten? Ontdek hier wat onze gedragsbegeleiders en gedragstherapeuten voor jou kunnen doen!