Overslaan en naar de inhoud gaan
Hond leiband

Hond aan de leiband?

De voorbije week was er heel wat te doen over loslopende honden in het openbaar. Er waren zowel gevallen van mensen die honden aanvielen, als honden die mensen aanvielen. In beide gevallen is dat iets wat je enkel kan betreuren. Maar wat is nu het advies wanneer je met je hond buiten gaat? Laat je hem loslopen, of moet hij steeds aan de leiband? We gingen luisteren bij onze gedragsbegeleidster Annemarie.

Annemarie Timmermans is één van onze gedragsbegeleiders voor honden. Ze leeft voor de beestjes en heeft er zelf zes in huis. Met jaren ervaring in het herplaatsen van honden van alle rassen, ontwikkelde ze een natuurlijke feel om mensen inzicht te geven in het gedrag van hun hond. Bij WelloPet staat Annemarie in voor de buitenspeelweides en de sessies ‘niet trekken aan de lijn’.

Hond leiband

Hoe krijg ik mijn hond rustig aan de leiband?

“Om te beginnen: er is maar één correct antwoord, je hond moet aan de lijn. Het is belangrijk om vanaf de start te leren hoe je met je hond kan gaan wandelen en hoe je een vertrouwensband kan creëren. Met de juiste tools en de juiste mindset kan je jouw hond een aangename wandeling geven waar hij zijn energie kwijt kan, zonder dat je hem los moet laten.”

Deze lessen, die gegeven worden binnen de workshop ‘niet trekken aan de lijn’, houden in dat we het gedrag van de hond leren begrijpen en ons eigen gedrag aanpassen. Een hond reageert op de emoties en het gedrag van het baasje én reageert op de prikkels die op een wandeling gegeven worden. Weet je dat jouw hond niet goed om kan met een teveel aan prikkels? Dan kies je best een zo rustig mogelijke plek om te gaan wandelen (een drukke winkelstraat is dan een slecht idee).

Goed, dan de wandeling zelf. Een vertrouwensband krijg je alleszins niet door pijnprikkels toe te dienen. De wurgkettingen, prikbanden en antitrektuigjes laat je dus best links liggen in de winkel. Een goed passend tuigje, lange lijn (liefst geen flexilijn), beloningssnoepjes en een gezonde portie geduld zijn nodig voor een succesvolle wandeling. Begint je hond aan de lijn te trekken, dan is dat een manier van communiceren. Hij wil je vertellen dat hij te veel energie heeft en die niet kwijt kan. Hoe los je dit op? Zorg eerst dat je zelf rustig bent. Wanneer je hond begint te trekken, stop je gewoon met wandelen. Doordat jij niet meer verder wandelt, verdwijnt de trigger voor je hond om vooruit te trekken. Zo laat je langzaam de opwinding zakken. Dit herhalen is de sleutel tot succes.

Wil je meer leren over hoe je een succesvolle wandelmethode aanleert aan je hond? Boek dan één van onze volgende workshops voor een persoonlijke begeleiding.

Ontdek onze workshops

Maar wat doe ik als ik een loslopende hond tegenkom?

De eerste verantwoordelijkheid ligt dus bij het baasje van de hond. Maar als je zelf in een situatie terecht komt waar een hond op je af stormt zonder leiband, dan zijn dit de acties die je moet ondernemen.

  1. Blijf kalm en ga niet lopen. Jouw beweging trekt enkel maar meer aandacht en creëert opwinding.
  2. Blijf de hond langs de voorkant aankijken, maar maak geen direct oogcontact. Zo kan je reageren op een mogelijke agressieve actie, zonder dat je een bedreigende pose aanneemt. Probeert de hond langs je achterkant te komen, draai dan mee.
  3. Blijf rustig in je houding, maar ga wel luid roepen. Je roept er best de eigenaar bij.
  4. Als de situatie – hopelijk zonder schade – gekalmeerd is, heb je het recht om de eigenaar op de vingers te tikken over het feit dat zijn hond niet aan de leiband liep. Zelf al verklaart hij dat het een brave hond is; wanneer de hond niet kan luisteren naar zijn baasje en wild naar vreemden toe rent, is hij duidelijk niet in staat om zonder leiband te wandelen. En geloof ons, dit is normaal hondengedrag, waardoor we adviseren dat iedereen met zijn hond aan de leiband loopt. Wil de eigenaar niet luisteren, dan is een aangifte bij de politie zelf op zijn plaats om de volgende persoon die in contact komt met deze hond te beschermen.