Overslaan en naar de inhoud gaan
Ivermectine in pilvorm

Ivermectine

Is Ivermectine schadelijk?

Ivermectine is een stof die gebruikt wordt bij de bestrijding van wormen, mijten en luizen bij runderen en schapen die geen melk geven, bij varkens en paarden, en bij katten bij de bestrijding van oorschurft. Er zijn echter ook dieren die hier overgevoelig voor zijn, vooral een aantal hondenrassen.

Zij missen een enzym waardoor de stof in de hersenen kan ophopen. Dit is gevonden bij de Schotse Collie, Bearded Collie, Border Collie, Shelty, Bobtail, Australian Shepherd, Australian Cattledog, langharige windhondenrassen, de Witte Herder en de Duitse Herder. Ook jonge dieren zijn extra gevoelig.

De symptomen zijn onder andere kwijlen, braken, desoriëntatie, zwakte, angstigheid, blindheid, grote pupillen en coma. Dit kan al binnen zes uur optreden.

Ivermectine is niet meer geregistreerd als middel voor honden, maar de hond kan deze stof ook binnenkrijgen door het eten van paardenmest van paarden die behandeld zijn tegen parasieten, of door bijvoorbeeld het oplikken van gemorst ontwormingsmiddel of het aflikken van een tube. Dit kan bij de gevoelige rassen vergiftigingsverschijnselen geven.

Voor meer informatie kunt u de webpagina vergiftiging bij huisdieren bekijken, geschreven door het LICG.

 

Bang dat uw hond in contact is gekomen?

Contacteer ons over Ivermectine