Overslaan en naar de inhoud gaan
katten en hun schuilplekjes

Katten en hun schuilplekjes

Katten zijn meesters in het verstoppertje spelen. Je weet wel, dat moment waarop je al roepend door het huis loopt “Minoehoes! Waar zit je ?!?”, om dan een paar minuten later een ietwat verwarde Minoes naast je te zien staan. Waar ze zich precies verstopt had, je zal het nooit weten. Want ze houden van kleine, donkere, warme plekken om zich te verstoppen.

Waarom gaan katten zich verstoppen?

Er zijn nog geen sluitende verklaringen waarom katten zo graag verstoppertje spelen. De enige verklaring die we kunnen geven is dat katten nog steeds wat streken van hun wilde voorouders hebben overgeërfd. Ze zijn altijd heel alert en soms lijkt het alsof ze slapen, maar eigenlijk zijn ze nog steeds op hun hoede voor mogelijke roofdieren of ongewenste handen. Dit geeft dus een continue vorm van lichte stress. Een schuilplek die afgesloten is, zorgt ervoor dat ze zich veilig voelen en volledig kunnen ontspannen. Daarom zal je hen vaak onder het bed vinden of soms zelf onder de kussens, zoals onze Roos. 

Zorg dus dat je kat verschillende van deze plekjes heeft doorheen het huis. Het is belangrijk om die veilige plek te respecteren. Wanneer ze op die plek ligt, ga haar niet gaan strelen of wakker maken. Ze heeft immers haar schoonheidsslaapje nodig.  

Het ene bed is het andere niet !

Als goede kat-ouder hebt u al meerdere katten-bedjes en -mandjes gekocht, alleen wil Minoes er maar niet in. Net zoals met alle andere kattenbenodigdheden is locatie extreem belangrijk. Zorg dat u de schuilplek op een veilige plaats zet waar het rustig is.

Nieuwe bedjes hebben vaak nog een onaangename geur voor de kat. Om dit op te lossen kan je er een gedragen T-shirt van jezelf in leggen omdat jouw kat die geur vertrouwt. Wanneer de nieuwe slaapplek jouw geur draagt zal die rapper in gebruik worden genomen. Je kan natuurlijk overgaan tot positieve associatie door een snoepje te leggen op de nieuwe slaapplek. 

Gebruikt je kat het nog steeds niet, geef dan niet te snel op. Soms zal een kat lange tijd een plek niet gebruiken en er plots toch weer voor kiezen. Het is vooral belangrijk dat ze keuze hebben.  

ontdek deze tipi in de webshop, je steunt er een goed doel mee

De perfecte plek 

Hoe creëer je nu de perfecte schuilplaats voor je lieverd?

Het moet niet altijd ingewikkeld zijn. Ze houden van droge, knusse plekken waar het warm is. Kies iets dat ingesloten is met een niet al te grote opening. Wanneer je meerdere katten in huis hebt, is het wel belangrijk dat er een verschillende in- en uitgang is. De tipi’s van Design for pussies zijn hier een goed voorbeeld van. Zo zit je kat niet gevangen tijdens een mogelijk conflict. 

Katten houden van wol, fleece of zachte oppervlakken. Leg er dus een dekentje of een oude trui in. Denk niet alleen aan plekken op de grond, maar ook aan schuilplekken in de hoogte. 

Tenslotte houden ze ook van platte vlakken of iets wat een beetje doorhangt. Eigenlijk willen ze gewoon liefst een hangmat om in te snoezen.  

Ongepaste schuil- en slaapplekken 

Soms kiezen katten de vreemdste plekken uit om te slapen, wat niet wil zeggen dat ze altijd veilig zijn. Katten worden aangetrokken tot warmte en durven soms achter of in elektrische apparaten kruipen. Check ook altijd je wasmachine voor je deze doet draaien. Sommige katten hebben een hekel aan jouw verse was en willen er onmiddellijk hun geur in achterlaten. 

Wanneer die was ook nog eens warm is, dan is de verleiding te groot om aan te weerstaan. In de winter is het ook belangrijk dat u altijd even onder de motorkap van uw auto kijkt. Katten kruipen vaak onder (op) de motorkap omdat die lekker warm is. 

Houd er ook rekening mee dat katten heel flexibel zijn en dus op de vreemdste plekken geraken. Wanneer hun hoofd erdoor geraakt, dan lukt dat met de rest van hun lijf ook. Scherm gevaarlijke plekken dus goed af. 

Wees ook waakzaam wanneer jouw kat plotseling meer dan anders op haar schuilplek vertoeft. Dit is het eerste teken van ziekte of extreme stress. Blijft het gedrag aanhouden, dan neem je best contact op met je dierenarts. 

Het ‘kartonnen dozen-complex’ 

We kunnen er niet aan ontsnappen: de relatie tussen katten en kartonnen dozen is op zijn zachtst uitgedrukt bijzonder. Ze wurmen zich in de kleinste doosjes en durven er ook al eens in bijten. Soms zorgt dit bij kattenbaasjes voor de nodige frustraties wanneer je zonet een supermooi kattenhuisje hebt gekocht maar Minoes de verpakking van het bed verkiest.

De reden is dat een kartonnen doos het ultieme veilige plekje is. Ze kunnen zich er volledig in opsluiten, waardoor het een enorm veilig gevoel geeft. Ze hebben dus instinctief die connectie met de doos. In de doos kan niets hen ook aanvallen omdat ze langs alle kanten beschermd zijn. Het zijn ook een beetje gluurders en een kartonnen doos geeft hen de mogelijkheid om rond te kijken, zonder zelf gezien te worden. 

We hebben vaak uitgebreide gesprekken met onze katten, maar eigenlijk hebben katten geen fantasie of probleemoplossend vermogen. Dit wil zeggen dat ze zich liever verbergen bij problemen, omdat ze geen strategisch plan kunnen bedenken om dit op te lossen. Hun instinct zegt hen: “Kruip in de doos.” 

Een studie aan de universiteit van Utrecht rond zwerfkatten heeft ook aangetoond dat katten makkelijker aan een nieuwe omgeving wennen als ze een kartonnen doos hebben om in te schuilen. Daarom maken wij bij DreamCATchers ook gebruik van kartonnen dozen. 

Tenslotte is het materiaal perfect voor katten. Het isoleert, waardoor het de perfecte temperatuur heeft. Geluiden van buitenaf worden gedempt. Ze liggen lekker zacht en kunnen er ook nog in bijten en krabben om er hun geur aan te geven. Zeg nu zelf: een beter huis is er toch niet? 

Wie denkt dat kartonnen dozen enkel door huiskatten worden verkozen, heeft het mis. Verschillende zoos en opvangcentra hebben hun leeuwen en andere grote katachtigen van kartonnen dozen voorzien… Het resultaat is zowel aandoenlijk als hilarisch.   

Het vierkant 

En tenslotte is er nog het fameuze vierkant. Voor wie het nog niet geprobeerd heeft: een kat is dol op vierkanten. Vorig jaar was het een ware rage op het internet; wat tape in een vierkant op de vloer en hop, Minoes zat erin. Er zijn nog geen wetenschappelijke verklaringen voor dit verschijnsel. Sommigen denken dat ze dezelfde veiligheid ervaren als bij een doos en er daarom gaan inzitten. Of misschien zijn ze gewoon nieuwsgierig omdat je zonet tape op de grond hebt gekleefd - 'you silly human'. Maar probeer het gerust eens bij u thuis met tape op de vloer of een blad. Neem er een foto van en post die op onze Facebookpagina! Wie weet kunnen we het mysterie wel oplossen. 

Maar als puntje bij paaltje komt - of de kat bij het vierkant - dan hebben katten gewoon een schuilplek nodig. Zo kunnen ze ontstressen van een vermoeiende dag slapen en achter een pluim hollen. In tegenstelling tot ons hebben ze geen wellness nodig, gewoon een kartonnen doos.   


Met veel dank aan de auteurs van kattenadoptiecafé DreamCATchers vzw te Gent

Lees meer over gedragsbegeleiding voor katten >>

Heb je vragen rond gedrag van katten? Ontdek hier wat onze gedragsbegeleiders en gedragstherapeuten voor jou kunnen doen!