Overslaan en naar de inhoud gaan
kattentaal-voor-gevorderden-dreamcatchers

Kattentaal voor gevorderden

We moeten het allemaal bekennen: we hebben lange, uitgebreide gesprekken met onze kat waar hij of zij uiteraard nooit op in gaat. Misschien vertelt jouw kat wel degelijk iets, maar begrijp je de taal gewoon niet. Natuurlijk kunnen ze miauwen, maar dat hebben ze als kitten geleerd van hun mamapoes en dat gebruiken ze enkel om op jouw zenuwen te werken.

Grapje! Hoewel ze communiceren met geluid, zoals blazen, grommen en spinnen, bestaat kattentaal uit veel meer dan dat. 

Katten communiceren met hun ogen, oren, snorharen en staart. Heb je dan een tolk nodig voor de vertaling? Dat zou in ieder geval handig zijn, maar we overlopen eerst alvast de basisprincipes van kattentaal. Zo kan je alvast wat oefenen en wie weet worden jouw lange, uitgebreide gesprekken ooit beantwoord.

Kijk niet diep in mijn ogen 

Als mens hebben we de neiging om katten direct in de ogen te kijken, maar dat is net iets dat katten totaal niet graag hebben. Voor katten is staren een manier om hun vijand op een veilige manier weg te jagen zonder dat ze zelf gewond raken. Als jij dus begint te staren, dan laat je jouw kat eigenlijk weten dat ze moet ophoepelen. Wat is dan wel beleefd in de kattenwereld? Traag met de ogen knipperen is kattentaal voor “Hallo, ik ben je vriend - niet je vijand." 

Wanneer je voor de eerste keer kennismaakt met een kat, open en sluit je ogen dan even heel traag om de kat op haar gemak te stellen. Heb je een angstige kat, kijk die dan niet rechtstreeks aan. Zo zal de kat veel sneller ontspannen.  

w520q85_img_0559.jpg

Vliegtuigoortjes 

Katten gebruiken hun oren in de eerste plaats om geluid te lokaliseren, maar de oren kunnen je ook meer vertellen over de gemoedstoestand van je kat.

  • Als de oren naar voor gericht staan, is de kat ontspannen.
  • Staan de oren rechtop en volledig naar voren gericht, dan heb je Minoes haar volle aandacht en is ze vaak in een speelse bui.
  • Liggen de oren plat en opzij, bijna zoals een vliegtuig, dan is de kat boos of geërgerd: geef de kat wat ruimte of laat ze met rust. 
  • Oren die naar achteren gericht staan, duiden op angst.
  • Gaan de oren volledig plat liggen op het kopje, dan moet je opletten. It’s about to get risky

Snorharen

Ook de snorharen gaan mee in dit verhaal.

  • Een bange kat zal de snorharen tegen het gezicht aandrukken.
  • Als katten jagen richten ze de snorharen naar voren om ze te gebruiken tijdens de jacht.
  • Een ontspannen kat heeft de snorharen open en naar opzij gericht.   

w520q85_img_5765.jpg

Staart omhoog 

De makkelijkst leesbare communicatiemethode van de kat is haar staart.

  • We weten allemaal dat een kat een dikke poefstaart heeft als ze boos of bang is, maar we kunnen nog andere dingen afleiden aan de hand van de staart.
  • Wanneer de staart volledig rechtop staat en bovenaan een beetje trilt, is de kat enthousiast. Dit fenomeen kan je observeren als je net binnenkomt of wanneer je je kat eten geeft. 
  • Maakt de staart een krulletje, dan is de kat blij en vriendelijk. Wanneer katten contact maken met andere katten en elkaar graag hebben, zullen ze vaak het krulstaartje gebruiken. 
  • Bij een staart die recht omhoog staat is de kat boos.
  • Een opgeblazen staart in de vorm van een boog, wijst op uitdagend gedrag – een beetje zoals een macho-borstkas opzetten. Dit gebeurt vaak in contact met andere katten wanneer ze zich moeten verdedigen. 
  • Als een kat bang is, dan zal ze de staart tussen de poten steken om zich zo klein mogelijk te maken.
  • Een lange uitgestrekte staart wil zeggen dat alles goed is in poezenland. 
  • Tenslotte is er de geïrriteerde staart, die met kleine of zelfs grote klopjes tegen de grond wordt geslagen. Wanneer je deze staart krijgt, geeft je kat aan dat ze de situatie niet leuk vindt. Stop dan onmiddellijk met spelen of strelen, of geef de kat ruimte.   

w520q85_tcg5886.jpg

Buik omhoog 

Vaak hebben we de neiging om het gedrag van een hond gelijk te stellen aan dat van een kat, maar een kat die met haar buik omhoog ligt, wil jou niet uitnodigen om haar buikje te strelen. Katten kunnen inderdaad met hun buik omhoog liggen om aan te tonen dat ze ontspannen zijn. Dit wil echter nog niet zeggen dat je die buik ook moet gaan strelen. De meerderheid van de katten vindt het niet fijn om op de buik gestreeld te worden. 

w1040q85_img_5875.jpg

Katten zullen deze houding ook aannemen wanneer ze zich bedreigd voelen omdat ze dan hun vier poten en bijhorende klauwen vrij hebben om aan te vallen. Kijk dus goed naar de ogen, oren, snorharen en staart om de situatie in te schatten. 

Het enige wat nu nog ontbreekt is onze eigen staart om aan de kat te kunnen vertellen wat wij van hen willen, maar eigenlijk weten we stiekem allemaal goed genoeg dat wanneer we iets aan onze kat vragen, ze toch het omgekeerde zal doen. 


Met veel dank aan de auteurs van kattenadoptiecafé DreamCATchers vzw te Gent

Lees meer over gedragsbegeleiding voor katten >>

Heb je vragen rond gedrag van katten? Ontdek hier wat onze gedragsbegeleiders en gedragstherapeuten voor jou kunnen doen!
Je kan een “speel met je kat”-les-avond in je eigen living boeken. Voor meer info kan je mailen naar hello@wearedreamcatchers.be