Overslaan en naar de inhoud gaan
een vleugel van een vliegtuig

Reizen met het vliegtuig

Als je met het vliegtuig op vakantie gaat, is het vaak mogelijk om je huisdier mee te nemen. Als jouw huisdier vliegt als cargo, moet je jouw  huisdier van tevoren afgeven bij het dierenhotel. Hier wordt hij opgevangen door speciaal opgeleide dierenverzorgers.

Je huisdier verblijft tijdens de vlucht in een speciaal gedeelte van het vliegtuig. In sommige gevallen kan je jouw huisdier meenemen als handbagage. Informeer ruim van tevoren of de vliegmaatschappij eisen stelt aan gezondheid, bijvoorbeeld behandeling tegen wormen, vlooien en teken. Houd er ook rekening mee dat je hond of kat bij veel maatschappijen ouder moet zijn dan een bepaalde leeftijd om te mogen vliegen. Vraag dit na bij de vliegmaatschappij van jouw keuze.

op het vliegtuig met je huisdier

Op het vliegtuig met je huisdier: de checklist

  • Controleer de wettelijke eisen die gelden voor het land van aankomst.
  • Zorg ervoor dat de (inentings)papieren en reisdocumenten ruim van tevoren in orde zijn.
  • Schrijf je gegevens op de kennel waarin je je huisdier vervoert, vergeet zeker niet de nodige voerinstructies te vermelden indien nodig.
  • Laat je dier minstens 3 dagen op voorhand aan de kennel wennen.
  • Bij voorkeur geef je beter geen kalmerende middelen aan je huisdier doordat dit door de vlieghoogte een impact kan hebben op zijn bloeddruk.
  • Geef je huisdier de dag bij vertrek licht verteerbaar eten, zodat je geen onverwacht cadeau verkrijgt bij aankomst. 

Zo, je bent klaar om te vertrekken, vergeet natuurlijk wel je de checklist niet af te gaan.

Sky Kennel

In het vliegtuig moet je hond of kat meestal in een sky kennel. Op die manier reist hij veilig en comfortabel. De kennel moet aan bepaalde voorwaarden voldoen en is verkrijgbaar in verschillende maten. Let erop dat je de juiste maat koopt. Jouw  huisdier moet met gemak kunnen staan, liggen en zich omdraaien.

Maar koop hem ook niet te ruim want dan is hij minder veilig. Honden met een stompe neus kunnen wat sneller problemen met de ademhaling hebben. Daarom is het voor dit soort honden beter om een iets grotere kennel te nemen. De sky kennels zijn onder andere verkrijgbaar bij sommige grotere dierenspeciaalzaken. Lukt het daar niet, informeer dan eens bij gespecialiseerde vrachtagentschappen. In principe moet elk dier in een eigen kennel. Kittens en puppies mogen soms samen in één kennel.

Voor meer informatie kan je  de webpagina over reizen met je huisdier raadplegen geschreven door het LICG.

Ten sotte kan je hier 5 tips bij warme dagen vinden voor als je op reis gaat.

 

kat in een kennel op het vliegtuig

 

Vertrek je binnenkort op reis? Profiteer van ons gratis consult!

Ontdek ons vakantieconsult