Overslaan en naar de inhoud gaan
kat-wast-vacht

Overal kattenhaar? Het is weer die tijd van het jaar

Overal kattenhaar? 

Nu de koude, donkere winterdagen stilaan voorbij zijn, geeft het zonnetje steeds vaker het beste van zichzelf. Tijd voor onze katten om afscheid te nemen van hun dikke winterjas. Door het lengen van de dagen worden de nieuwe wolharen die klaar zitten om de oude wolharen te vervangen weggeduwd, welke vervolgens de huid loslaten en in de vacht terecht komen. Normaal likt je kat deze dan weg bij zijn dagelijkse wasjes maar wanneer er veel haren ineens loslaten kan het zijn dat ze het niet meer aan kan. Wat het gevolg hiervan is weten we als katteneigenaren maar al te goed: haren op je kleren, haren in de zetel, kortom van je huis tot in de auto hangt alles vol kattenhaar.

Tijd om daar iets aan te doen denk je dan, want elke dag beginnen stofzuigen, daar hebben we geen zin in. Jouw eerste idee: “Zoveel mogelijk kattenhaar uit de vacht halen door te kammen, want alles wat in je kam zit, komt tenminste toch al niet in de zetel terecht en dan zijn we er sneller vanaf!”. Deze techniek heet “ontwollen”. Helaas, niets is minder waar.

cat-2332435_1920.jpg

Ontwollen doen we niet

Door te gaan ‘ontwollen’ worden er in principe zoveel mogelijk wolharen uit de vacht gehaald. Maar, hierbij worden ook haren uitgetrokken die nog niet klaar waren om los te laten. Kattenhaar namelijk los in de haarzakjes. Dit is nodig want als ze op jacht gaan en ze zitten verstopt onder een struik om een prooi te besluipen dan moeten ze zomaar kunnen wegschieten van onder die struik zonder door hun haar vast te blijven hangen aan de takken. Je kan dus in principe een kat volledig kaal kammen! En, neen, dat is uiteraard niet de bedoeling!

De huid moet wel beschermd blijven tegen o.a. mechanische schade, UV-licht, warmte/koude e.d., dus gaan de haarzakjes wanneer ze voortijdig zijn leeggehaald “noodharen” produceren. Deze haren zijn helaas van minder goede kwaliteit, welke veel gemakkelijker loslaten en vooral veel klitgevoeliger zijn, met alle gevolgen van dien.

Door je kat te ontwollen, zal je inderdaad voor even verlost zijn van al dat kattenhaar in je living, maar voor je het weet krijg je er twee keer zoveel in de plaats en ben je genoodzaakt je kat iedere drie maanden te ontwollen omdat je kat zijn eigen vachtzorg niet meer aankan.

Tijd dus voor een andere aanpak!

Het begint alvast bij het gebruik van het juiste trimmateriaal! Laat al die o-zo-mooi felgekleurde kammetjes van plastic of rubber in de rekken liggen. Ze kosten vaak meer en je helpt jouw kat er minder mee (zo trekt rubber bijvoorbeeld heel veel haar uit). Heb je er toch al eentje van rubber liggen? Gebruik deze dan om het haar van je zetels en tapijt te halen, dat helpt heel goed :-).

Je hebt slechts drie dingen op je boodschappenlijstje staan:

  • Een wijdgetande, metalen combikam
  • Een slickerborstel met houten handvat (een zachte en universele borstel met fijne gebogen metalen haakjes) 
  • Een microvezeldoekje (deze heeft iedereen toch wel in huis, lekker handig, toch!)
  • En niet te vergeten (ook dit heb je al in huis): je eigen vingers om te controleren

 

Deze materialen helpen je kat om de echte losse haren die op de vacht liggen te verwijderen en lokaal klitten aan te pakken, maar trekken zo min mogelijk overbodige haren uit wanneer je deze op de juiste manier inzet. Want zelfs met het correcte materiaal kan je nog steeds onbedoeld schade aanbrengen in de vacht.

Tips om de rui door te komen

  • Controleer dagelijks met je vingers de vacht op klitten (vooral bij langharige katten).
    • Vind je een klit, pluis deze er dan uit. De haren van een kat zitten los, dus de kans is groot dat je kleine klitten er zo uit krijgt!
    • Krijg je de klit er niet uit met de vingers, neem dan de combikam en trek met de eerste twee tanden van het wijdgetande deel, de klitten eruit.
    • Lukt dit niet meer dan heb je extra hulp nodig en laat je deze er best lokaal uitscheren.
  • Liggen er veel losse haren op de vacht van je kat? Neem deze er dan af met een vochtige microvezeldoek.
    • Dit bootst gedeeltelijk de tong van een kat na qua structuur.
  • Een ander optie om losse haren te verwijderen is de slickerborstel. Maar deze mag je enkel heel licht over de vacht laten heen gaan, anders ga je terug ontwollen en dat is niet de bedoeling.
    • Je gaat dus enkel stukken vacht kammen waar het haar in de klit raakt en énkel daar, nergens anders.

Door vachtvriendelijk te werken, zal de vachtgroeicyclus minder verstoord raken en de ruiperiode beperkt blijven in tijd. Bij kortharige katten komt dit gemiddeld neer op 4 weken. Bij de katten met een langere vacht reken je best op 6-8 weken. Dat klopt, je moet er gewoon even door en daarbij zijn je stofzuiger en kledingrollers je grootste vriend!

Kat wordt geborsteld

Nog vragen?

Heb je een kat die extreem veel haar verliest of in de klit zit? Ga dan eens langs bij onze trimmers voor professionele hulp en advies, want sommige vachten vergen wat meer werk en professionele hulp. Heb je de indruk dat je kat zich niet goed meer wast op bepaalde plaatsen? Dan kan een check-up door onze dierenartsen misschien het een en ander ophelderen, een verminderde vachtzorg, klitten,doffe vacht of extreme haaruitval kunnen ook een medische oorzaak hebben.


Met veel dank aan de auteur: gedragstherapeute en kattentrimster Joline De Jaegher van Chat-o-Gand en Chat-o-Coiffeuse. Zij is regelmatig te gast bij WelloPet voor groepsconsultaties (gericht op 'oplossen ongewenst gedrag'), lessenreeksen (gericht op 'begrijpen gewenst gedrag') en individuele consultaties.

 

Lees meer over trimmen bij katten >>