Overslaan en naar de inhoud gaan
kat-met-moeilijke-vacht

Zo voorkom jij klitten bij je kat

De meeste katten kunnen perfect voor hun eigen vacht zorgen en hebben ze onze hulp amper nodig. Toch is het bij elke kat mogelijk dat zich klitten vormen en zijn er ook uitzonderingen die juist meer hulp nodig hebben. In dit artikel leggen we je uit waarom het belangrijk is om klitten bij katten te voorkomen en wat je ertegen kan doen. 

De vacht van een kat heeft meerdere functies

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten waar een kattenvacht eigenlijk voor dient. Uiteraard zorgt een vacht voor bedekking en vormgeving, maar er zijn nog enkele functies waardoor het van groot belang is dat je klitten gaat voorkomen. Zo zorgt een kattenvacht ervoor dat de kat geïsoleerd wordt tegen zowel koude als warmte én geeft het aan hoe warm het is door bv. rechtop te gaan staan bij koud weer. Als de vacht dan los komt te zitten wegens klitten, zal de kat zich ook niet meer tegen koude of warmte kunnen isoleren.  Je mag een kat dan ook zeker niet gaan scheren, want ze weten dan niet meer of het nu warm of koud is. Ze oververhitten zichzelf dan omdat ze zich warm proberen te houden, zelfs wanneer dat niet nodig is. 

De vachtgroeicyclus

Om te begrijpen waarom en wanneer zich het vaakst klitten vormen, is het belangrijk om te weten hoe de groeicyclus van een kattenvacht in zijn werk gaat. In de lente beginnen versleten wolharen los te laten en worden ze direct vervangen door jonge, nieuwe exemplaren. De dekharen worden vervolgens tijdens de zomer haartje voor haartje vervangen. Tegen de herfst is de volledige vacht vervangen en is die klaar voor een lange winterrust. Wanneer die dan echter in rust is, verslijt de vacht, waardoor het klitgevaar dreigt.

Ga niet veelvuldig kammen

Heel veel mensen denken dat ze hun kat zoveel mogelijk preventief moeten kammen. Dat mag je echter niet gaan doen, want dat verstoort de groeicyclus net. Door je kat vaak te gaan kammen, beschadig je haar en haal je er een heel aantal haartjes uit die nog helemaal niet versleten zijn. Katten kunnen zichzelf dan ook perfect wassen. Hun vacht laat je dus best gewoon met rust. Enkel af en toe eens met de brede punten van een combikam controleren op klitten, is een goede optie. 

Let op: er zijn enkele uitzonderingen op de regel waarbij je wél zelf bij moet springen met een kam. Het gaat dan over katten die zichzelf niet goed kunnen wassen. Dit kan verscheidene redenen hebben. Flessenkittens bijvoorbeeld, die zonder moeder opgroeien, hebben dit nooit écht goed kunnen leren. Een senior kat die last heeft van atrose kan het ook lastig hebben om aan moeilijke plekjes te geraken. Ook katten met overgewicht of katten met een lichamelijke beperking hebben dit probleem. Bij katten die altijd gespannen zijn, is de kans ook groot dat ze zichzelf dan niet gaan wassen.

Verder kunnen bepaalde raskatten, zoals de pers of de britse langhaar, snel problemen ondervinden met klitten. Ze hebben zeer lange haren en maar een klein kopje of neusje. Door hun bouw kunnen ze onmogelijk die hele vacht zelf gaan wassen.

Controleer regelmatig op klitten

De meeste katten kunnen dan wel perfect voor zichzelf zorgen, toch is het nodig om als baasje regelmatig te controleren op klitten. Vaak kan je aan de kattenvacht zelf al zien wanneer iets mis is. Een kattenvacht hoort mooi glad in vorm te liggen. Als er bijvoorbeeld pieken uitsteken, dan kan je al weten dat de kat met een klit zit. Voel ook zelf aan de vacht of er onregelmatigheden zijn wanneer je je kat aait.

Zo verwijder je zelf klitten

Wanneer je tijdens zo’n knuffelmoment een klitje voelt, moet je daar meteen iets aan doen. Bij een beginnende klit kan je ze zelf vanaf de huid met je vingers uit elkaar pluizen.

Als je het te laat opgemerkt hebt en de klit al wat groter is, kan je aan de slag met een kammetje. Het is hier heel belangrijk om te weten dat je niet zomaar iedere kam mag gebruiken voor je kat. De kam moet zo grof mogelijk zijn en mag geen scherpe tandjes hebben. Puntige tanden kunnen een kattenvacht namelijk beschadigen. Ook is het belangrijk om geen handvat te hebben, want door de extra grip die je daarbij hebt kan je nog goede haren uittrekken. Idealiter gebruik je de brede tanden van een combikam om klitten van je kat weg te halen. Ga dan ook vachtsparend te werk door enkel te focussen op de plek waar het klitje zit, want zelfs de beste kam kan haar uittrekken die er eigenlijk niet uit hoeft.

Belangrijk is om je kat altijd steun te bieden wanneer je hem of haar vasthoudt terwijl je het klitje probeert weg te halen. Forceer je kat echter niet. Wanneer die weg wil, laat hem dan maar weg gaan en probeer later opnieuw.

Een bezoek aan een kattentrimsalon

Wanneer het echt niet meer lukt om zelf klitten weg te halen, is het belangrijk dat je dit in een trimsalon laat doen. Hier zijn enkele tips om een goede kattentrimmer te herkennen.  


Heb je vragen rond de vachtverzorging van katten? Ontdek hier wat onze trimmers voor jou kunnen doen!