Overslaan en naar de inhoud gaan
kitten voeding

Kittenvoeding: zo maak je een gezonde keuze | WelloPet

Je hebt een kitten in huis gehaald, maar moet nu kiezen voor de juiste voeding. Waar haal je die? Voor welk merk kies je? En heeft jouw jong katje specifieke voeding nodig? Heel wat vragen, maar ook heel wat antwoorden in deze gids voor kitten voeding.

Kittenvoeding is zowel in droog- als in natvoer te verkrijgen. Let erop dat je voer in huis haalt dat de ontwikkeling van je kitten optimaal ondersteunt. Kies daarom voor een goede onderhoudsvoeding die ‘compleet’ is: dat wil zeggen dat je geen supplementen of ander voer hoeft toe te voegen.

Kittenvoeding kiezen: do’s en don’ts

Bij de keuze van kittenvoeding moet je rekening houden met volgende zaken:

  • Kies voor een merk met wetenschappelijk onderbouwde gezondheidsvoordelen zoals bij Hill’s, Royal Canin, Trovet, Sanimed, … Supermarktvoedingen bevatten doorgaans laagwaardige ingrediënten en zijn minder goed aangepast aan de noden van jouw kitten. Een wetenschappelijke onderhoudsvoeding bevat specifieke voedingstoffen die rekening houden met:
    • Het ontwikkelend immuunsysteem
    • De gezondheid van urinewegen
    • Ontwikkeling van tanden en botten
    • Een gezonde spijsvertering
    • Ontwikkeling van hersenen en zicht
    • Huid en vacht
    • De leeftijd (en bijgevolg de groeifase). De behoefte van een kitten verandert naarmate ze ouder wordt.
      • Rond 3-4 weken kan een kitten geleidelijk starten met nat- en droogvoeding ter aanvulling van de moedermelk.
      • Rond 6 à 10 weken zijn de meeste kittens er volledig aan gewend en zijn ze onafhankelijk van de moederpoes. Ze moeten, voldoende calorieën opnemen zonder dat grote maaltijden nodig zijn en groeien intensief tot ongeveer 4-6 maanden. De voeding moet o.a. een hoge energiedichtheid hebben.
      • Jongvolwassen (vanaf ongeveer 6 maanden) zijn minder actief en hebben een voeding nodig met lagere energiedichtheid. Bovendien is er ook een verschil in brokgrootte. Hoe ouder de kitten wordt, hoe meer de tandjes zijn ontwikkeld en hoe groter de brok mag zijn.

 

Kies een merk waarbij dit onderscheid wordt gemaakt. Bijvoorbeeld bij Hill’s VetEssentials Growth is er “kitten”voeding en “young adult”-voeding.

  • Gesteriliseerd/gecastreerd? De stofwisseling verandert en dit verhoogt het risico op gewichtstoename, zelfs al direct na de ingreep. Kies voor een aangepaste voeding (bijvoorbeeld Hill’s VetEssentials NeuteredCat Young Adult)
  • Sluit medische oorzaken steeds uit door naar de dierenarts te gaan. Soms is het nodig om een diergeneeskundige voeding te geven (bv. bij gastro-intestinale problemen)
  • Katten drinken van nature weinig. Voldoende opname van vocht helpt gezonde urinewegen te behouden. Zorg dat je kitten altijd de beschikking heeft over vers drinkwater. Het water kan je best op kamertemperatuur geven want te veel koud water kan de maag belasten. Je mag natvoeding geven om de vochtinname te verhogen.

Hoe schakel je over naar nieuwe voeding?

Je kitten kreeg natuurlijk al een bepaald type voeding bij de fokker of het asiel. De eerste dagen na thuiskomst geef je best (indien mogelijk) hetzelfde voer als voorheen. Een nieuwe omgeving kan namelijk zeer stressvol zijn voor katjes. Nadien schakel je over naar een goede onderhoudsvoeding op basis van de specifieke noden van jouw kitten. Overschakelen naar nieuwe voeding moet geleidelijk gebeuren. Het volgende schema kan hierbij helpen.

  • Dag 1-2: 75 % oude voeding en 25 % nieuwe voeding
  • Dag 3-4: 50 % oude voeding en 50 % nieuwe voeding
  • Dag 5-6: 25 % oude voeding en 75 % nieuwe voeding
  • Dag 7: 100 % nieuwe voeding

kitten voeding

Wat doe je beter niet?

  • Geef geen volwassen voeding, maar geef tot 12 maanden een speciale kittenvoeding. Kittens maken een intense groei en ontwikkeling door waardoor ze extra energie en hoogwaardig eiwit nodig hebben. Bovendien moet hun spijsvertering en immuunsysteem de nodige voedingsstoffen krijgen om langzaam en goed te ontwikkelen.
  • Vermijd tafelrestjes en allerlei snacks. Dit kan leiden tot overgewicht en (ernstige) maagdarmklachten.
  • Geef nooit puppyvoeding aan een kitten. Katten zijn carnivoren die een andere voedingsbehoefte hebben dan honden. Ze hebben eiwitrijk voer met voldoende taurine nodig aangezien ze dit aminozuur niet zelf kunnen aanmaken. Honden kunnen dit wel zelf aanmaken waardoor het taurinegehalte in hondenvoer veel lager ligt. Een taurinetekort bij kittens kan tot ernstige gezondheidsproblemen leiden.
  • Geef geen melk. Melk bevat een hoog gehalte aan lactose en kan verteringsproblemen veroorzaken, zoals diarree.
  • Geef geen pure vleesvoeding (BARF). Vlees bevat veel fosfor in vergelijking met calcium en hierdoor wordt de calcium-fosforbalans verstoord. De productie en afgifte van het parathormoon zal toenemen en dat zorgt ervoor dat calcium uit botten wordt gehaald, wat leidt tot botafbraak in plaats van botopbouw. Dus, absoluut ongewenst bij groeiende kittens! Meer weten over BARF? Lees dan onze blog hierover.

Hoeveel mag ik mijn kitten voeren?

Je kan de aanbevolen hoeveelheden op de verpakkingen volgen maar hou er rekening mee dat dit richtlijnen zijn welke uitgaan van gemiddelden. Voor een specifieke berekening op basis van activiteit, conditie, leeftijd, … kan je terecht bij een voedingsspecialist.

Katten in de natuur hebben de gewoonte om verspreid over de dag kleine hoeveelheden te eten. Er zijn twee manieren om je kitten te voeren:

  1. Onbeperkt voeren. Dit is voor veel kittens een uitstekende manier
  2. Meerdere voedingen per dag geven (minimum 3 à 4). Dit is goed voor kittens die zich snel overvol eten. Dit geldt o.a. bij kittens die in de opgroeifase bij de moederpoes moesten 'vechten' voor voldoende eten. Het voordeel van de voedingsmethode waarbij je meerdere voedingen per dag aanbiedt, is dat een kitten zich niet snel zal overeten. Bovendien heb je meerdere malen per dag contact met je kitten, wat jullie band kan versterken. 

Een kitten mag absoluut nooit vasten. Het is belangrijk er op toe te zien dat een kitten goed en voldoende (maar niet overmatig) eet. Het gevaar van vasten bij katten is dat het leververvetting kan veroorzaken, een aandoening die bijna niet te genezen is.