Overslaan en naar de inhoud gaan
Hond snuffelt aan een zak met hondenkorrels

Allergie bij honden: Voedselallergie

Hoe uit een allergie zich?

Honden reageren soms allergisch op hun voeding. Bij een allergische reactie zal het immuunsysteem histamine vrijgeven, een stof die de symptomen van de allergie veroorzaakt. De meeste honden vertonen vooral huidklachten zoals een huidontsteking, dikwijls met kale plakken en jeuk tot gevolg. Sommige honden hebben vooral maag- en darmklachten zoals braken en wisselende ontlasting. Deze symptomen komen ook samen voor.

Consulteer je dierenarts als je vermoed dat je hond een allergie heeft. Er bestaat helaas geen betrouwbare medische test die kan aantonen voor welke voeding je hond allergisch is, maar er zijn wel methodes om dat te achterhalen.

 

Waarom krijgt mijn hond een voedselallergie?

Een voedselallergie ontstaat als je hond overgevoelig is aan een of meer bestanddelen in zijn voeding. Meestal is dat een eiwit. Bij contact met die stof ontstaat een immunologische (allergische) reactie.

Een allergie kan verschillen van hond tot hond, maar veelvoorkomende boosdoeners zijn zuivelproducten, aubergine en paprika. Meestal gaat het om een allergie voor voedingsstoffen, maar conserveermiddelen of kleurstoffen kan ook.

Omdat dierenvoeding van verschillende merken vaak is samengesteld uit dezelfde componenten en eiwitbronnen, is allergie ook niet te koppelen aan een merk of type voeding. Ook als je hond al jaren een bepaald type voeding goed verdraagt, kan hij daar na verloop van tijd toch nog een allergie voor ontwikkelen.

Allergie staat los van geslacht of ras, en is ook niet leeftijdgebonden. Hoewel honden van alle leeftijden een allergie kunnen hebben, komt het toch meer voor bij jonge dieren. Je hond kan van jongs af een voedselallergie hebben óf die pas op latere leeftijd ontwikkelen.

 

Voedselallergie vs. voedselintolerantie

Voedselallergie en voedselintolerantie hebben gelijkaardige symptomen en zijn op basis daarvan moeilijk van elkaar te onderscheiden.

Bij voedselintolerantie is je hond overgevoelig voor bepaalde stoffen in zijn voeding (bijvoorbeeld lactose, soja, kip of gluten), maar worden de klachten veroorzaakt door het ontbreken van de juiste enzymen om die stoffen te verteren. Dit is geen allergie, er doet zich immers geen immunologische (allergische) reactie voor. De klachten ontstaan ook later dan bij een allergie, soms zelfs pas na enkele dagen.

 

een gezonde hond die geen allergie heeft en neerligt te kijken naar iets

 

Ziektebeeld

Jeuk is het meest voorkomende symptoom bij een voedselallergie. Jeuk verschilt van hond tot hond en kan zich op verschillende manieren manifesteren. De jeuk kan zich over het hele lijf verspreiden of slechts op enkele plaatsen zitten. Dat zijn dan meestal kop, oorschelpen en nek, oksels, buik, liezen, huidplooien en voetzolen.

Jeuk als symptoom van een allergische reactie wijst op een huidaandoening. Jeuk is voor je hond heel vervelend en het overmatig krabben en bijten beschadigt zijn huid. Zo kan er bijvoorbeeld een milliaire dermatitis (kale huidplekken en korstvorming) ontstaan. Bovendien kunnen de wondjes als gevolg van het vele krabben geïnfecteerd raken en komen er gemakkelijk bacteriën in de bloedbaan. Deze verschijnselen kunnen ook samen voorkomen, en er zijn ook gevallen bekend van bijkomende maagdarmklachten.

De symptomen worden niet altijd veroorzaakt door een allergische reactie, er zijn ook andere gezondheidsproblemen met dezelfde symptomen. Als je merkt dat je hond jeuk heeft, vraag dus zo snel mogelijk medisch advies.

 

Diagnose

Een allergische reactie kan gevaarlijk zijn. Als je denkt dat je hond een allergie heeft, ga dan naar je dierenarts. Die zal eerst bepalen of het om een voedselallergie gaat of om iets anders, en zorgt meestal voor verlichting van de jeuk.

De ziektebeelden van voedselallergie, vlooienallergie en atopie lijken sterk op elkaar. Bij klachten die op een voedselallergie kunnen wijzen, moeten daarom eerst andere mogelijke oorzaken worden uitgesloten. Pas dan kan een eliminatiedieet worden opgestart om de allergenen die de allergie veroorzaken op te sporen.

Een eliminatiedieet bestaat uit voedingsmiddelen die je hond normaal niet eet en waar hij dus niet allergisch voor kan zijn. Omdat je hond de tijd moet hebben om de reactie op het oude voeding kwijt te raken, moet deze dieetvoeding minstens drie maanden worden gegeven. In die periode mag geen andere voeding of drank worden toegediend. Om te vermijden dat je hond buitenshuis ander voedsel eet, mag hij tijdens de testperiode alleen buiten onder begeleiding.

Als je hond goed reageert op het dieet (de klachten zijn afgenomen), dan heeft hij waarschijnlijk een voedselallergie. Om precies te achterhalen waar je hond allergisch voor is, kun je beginnen met testen door iedere keer een nieuw ingrediënt aan het dieet toe te voegen. Begin met een heel klein beetje, en als dit twee weken goed gaat, dan iets meer, enzovoort. Als de allergie weer de kop op steekt, weet je welk voedingsmiddel een allergische reactie bij je hond uitlokt.

Soms geeft een eliminatiedieet geen uitsluitsel. Dan kun je nog een allergietest laten doen op het bloed van je hond.

 

Behandeling

De enige therapie bij voedselallergie is het allergeen uit de voeding van je hond weg te houden. De oorspronkelijk voeding moet dus vervangen worden. Er zijn verschillende soorten hypoallergene voeding verkrijgbaar in de handel, raadpleeg je dierenarts bij het uitkiezen van de soort of het merk. 

 

Bang u dat uw hond een allergie heeft?

Contacteer ons over allergieën